Mutu vrea să mai bată nişte ospătari. De ce nu-l va depăși însă niciodată pe Hagi
- Octavian Cojocaru
- 10 august 2011, 17:34
România întâlneşte astă-seară cea mai slabă echipă din lume: San Marino. "Briliantul" speră să dea cel puţin trei goluri, pentru a-l egala pe Hagi în clasamentul golgheterilor naţionalei. Totuși, piteșteanul nu va fi niciodată un marcator mai important decât a fost constănțeanul la prima reprezentativă, fiindcă în timp ce unul și-a făcut norma împotriva unor formații precum Andorra și Luxemburg, celălalt a punctat la turnee finale.
Echipa naţională de fotbal a României va disputa astă-seară o miuţă cu minuscula reprezentativă din San Marino, formaţia cel mai slab clasată din lume (partida de la Serravalle va începe la ora 21.30 şi va fi transmisă de Digi Sport 1).
În locul mult-trâmbiţatului duel cu Messi, Tevez, Mascherano şi celelalte staruri ale Argentinei, Victor Piţurcă îşi va începe al treilea mandat la cârma tricolorilor cu un meci contra unor ospătari, poştaşi sau funcţionari din micuţul stat. Nu are nicio "triplă" la naţională Meciul n-are nicio miză, însă pentru Adrian Mutu este prilejul perfect să devină golgheterul "all-time" al naţionalei. "Briliantul" are 32 de goluri, cu trei mai puţine decât Gică Hagi, deţinătorul recordului. Jucătorul Cesenei a recunoscut public că-l interesează să ajungă primul la acest capitol, motiv pentru care nu mai dă cu flit convocărilor, precum o făcea în trecut. "Vreau să bat recordul lui Hagi, dar nu e un obiectiv principal pentru mine", a spus Mutu în luna martie, când a revenit la naţională după o pauză de mai mult de un an. Fotbalistul în vârstă de 32 de ani are de îndeplinit o misiune cu care este familiarizat: să bată nişte ospătari. Mutu n-are nicio "triplă" în tricoul naţionalei, dar este specialist în goluri cu echipe obscure şi poate intra în istorie după o partidă cu un adversar mai mult decât modest. Adrian Mutu mai are un avantaj la acest meci: îl cunoaşte la perfecţie pe Aldo Simoncini, portarul celor din San Marino, cu care este coleg la Cesena. "Regele" îi cere o masă Gică Hagi s-a împăcat cu gândul că nu-şi poate păstra recordul de goluri. După ce Dorinel Munteanu l-a bătut la numărul de selecţii, Mutu este pe cale să-l detroneze din topul golgheterilor. "Când mă va depăşi, Mutu să mă cheme la o masă, să comentăm golurile. Fi-miu poate o să-l întreacă. Hagi a fost un fotbalist foarte bun, Mutu e foarte bun. Este un lider de care avem nevoie, care a venit cu plăcere la echipa naţională şi a dat mereu totul. Este un mare fotbalist şi trebuie respectat. Restul, ce greşeli a făcut în afara terenului, să răspundă el, e treaba lui", a declarat "Regele" ieri.
Chiar dacă-i va depăşi recordul lui Hagi, liderul "Generaţiei de Aur", Mutu nu va rămâne decât un "şchiop în ţara orbilor", cel mai bun din cea mai slabă generaţie a naţionalei. Hagi are goluri cu Argentina şi Columbia, în timp ce Mutu i-a "nimicit" pe cei din Andorra şi Luxemburg. DIFERENȚĂ Piteşteanul şi-a făcut norma contra unor liliputani, iar constănţeanul a punctat la turnee finale Gică Hagi va rămâne pentru totdeauna "Regele" fotbalului românesc, chiar dacă va fi detronat şi din ierarhia golgheterilor naţionalei, după ce, la capitolul selecţii, a fost întrecut de Dorinel Munteanu (134-125 în favoarea actualului antrenor de la Oţelul). Contribuţia lui Mutu la succesele naţionalei nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu rolul jucat de Hagi. În timp ce machidonul se poate lăuda cu trei prezenţe la turnee finale ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998), plus trei goluri (toate în 1994, cu Columbia, Elveţia şi Argentina) şi cu alte trei participări la Campionatele Europene (1984, 1996 şi 2000), Mutu a evoluat doar la două turnee finale: Euro 2000 şi Euro 2008. Jucătorul Cesenei a marcat un singur gol, cu Italia. Hagi a condus "Ge neraţia de Aur" spre cel mai bun rezultat din istorie, locul 5 la Cupa Mondială din SUA, din 1994. Mutu n-a fost nimic altceva decât liderul unei generaţii care a irosit calificare după calificare.
Asemănarea cu Ali Daei Hagi are goluri de poveste cu Argentina, Columbia (n.r. - declarat cel mai frumos de la turneul final din America), Suedia, URSS, Suedia, Irlanda, în timp ce Mutu n-a prea avut succes în meciurile cu echipe mari sau de nivelul nostru (punctând doar cu Italia, Cehia şi Danemarca). <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/1GzGOm4Ohcg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Regele" a marcat de 26 de ori în partide oficiale şi de doar 9 ori în amicale. Mutu are numai 21 de reuşite în partide oficiale şi 11 în jocuri amicale. Fostul jucător de la Real Madrid şi de la FC Barcelona a rupt sporadic plasele împotriva liliputanilor (două goluri cu Albania, câte unul cu San Marino, Feroe, Liechtenstein), în timp ce Mutu şi-a făcut zestrea de goluri pe spinarea "piticilor" (patru goluri cu Luxemburg, două cu Andorra, două cu Cipru şi câte unul cu Albania şi Moldova).
"Briliantul" se aseamănă pe undeva cu Ali Daei. Iranianul este recunoscut de statistici drept cel mai bun marcator pentru o echipă naţională (109 goluri în 149 de partide), cu mult peste Pele, Ronaldo, Van Basten, Puşkaş etc. Diferenţa este că Daei a marcat cu Sri Lanka, Laos, Insulele Maldive şi Nepal, în timp ce toţi marii atacanţi din istoria fotbalului n-au avut norocul să joace atât de des împotriva unor echipe de nivelul celor menţionate. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/0mTnWfbXk28" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Fabrică" de pase "Regele" are şi meritul că a dat multe pase decisive şi i-a făcut golgheteri pe Florin Răducioiu şi pe Viorel Moldovan. "80 la sută din go lurile mele la naţională sunt din pasele lui Hagi", a admis Răducioiu. Capodopera "Regelui" rămâne pasa cu călcâiul printre picioarele unui adversar în meciul cu Columbia, de la Mondialul din Franţa.
La acest capitol, Mutu nu străluceşte. Cele mai negre momente din cariera la naţională a celor doi se leagă de loviturile de pedeapsă. Hagi a ratat un penalty cu Bulgaria, în 1991, iar România a pierdut calificarea la Euro 1992. Mutu a făcut-o şi mai lată: a irosit o lovitură de la punctul cu var contra Italiei, la Euro 2008, iar o eventuală reuşită ne-ar fi dus în "sferturi". "Recordurile sunt făcute ca să fie bătute. O să vină apoi fi-miu şi o să-i depăşească pe toţi." GICĂ HAGI, golgheterul "all-time" al naţionalei, cu 35 de reuşite IMAGINI ÎN OGLINDĂ Scandalagiul de profesie versus exemplu Gică Hagi are, spre deosebire de Mutu, şi un imens capital de imagine, câştigat prin comportamentul ireproşabil, cu puţine excepţii, pe care l-a avut în decursul carierei. "Regele" a avut puţine momente în care a sărit calul, în timp ce Mutu a fost mai mereu capul răutăţilor, îndemnându-i şi pe alţi tricolori să calce strâmb. Piteşteanul care poartă şi povara celor două suspendări pentru dopaj şi-a făcut de cap la naţională. Mutu a început seria scandalurilor cu evadarea din cantonamentul naţionalei, înaintea jocului cu Macedonia, de la Craiova. A urmat circul de la turneul din SUA, din 2006, când a ameninţat că-i dă afară pe "secunzii" lui Piţurcă.
Cel mai mare scandal s-a petrecut la finalul meciului Serbia - România 5-0. "Afectat" peste măsură de eşecul ruşinos, Mutu a evadat fără să spună nimănui din staff-ul naţionalei şi s-a dus la Novi Sad, unde a petrecut alături de personaje precum "Bata Can-Can", un interlop sârb. Mutu s-a făcut cunoscut şi prin plăcerea de a bate ospătarii pe unde i-a prins: Constanţa şi Florenţa.