Adoptarea certificatului verde, soluția pentru ca România să nu intre în lockdown. Rafila pune presiune pe clasa politică

Sursa foto: Evz

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit din nou despre adoptarea certificatului electronic, o soluție pentru gestionarea valului al 5-lea al pandemiei.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, speră ca în perioada următoare să existe o decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID, prin care s-ar evita un lockdown, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2.

Oficialul a afirmat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că certificatul electronic ar trebui introdus înainte să crească numărul de cazuri cu varianta Omicron.

Alexandru Rafila așteaptă o decizie pentru certificatul electronic

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID - noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat - este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (...) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății vrea ca autorităţile să aibă la dispoziţie toate instrumentele pentru gestionarea valului cinci al pandemiei, al cărui debut poate fi considerat atunci când rata de infectare depăşeşte unu la mie.

„Trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”

„În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor - întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic - şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”, a mai precizat oficialul de la Sănătate.

Planul de măsuri pentru gestionarea valului 5, AICI.

Evoluția potențială a pandemiei în România. Impactul răspândirii variantei Omicron. Toate detaliile, AICI