Adomniţei: "Bacalaureatul merge mai departe!"

Adomniţei: "Bacalaureatul merge mai departe!"

După ce în cursul zilei de astăzi ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a adus o serie de acuzaţii cum că ar fi avut loc scurgeri de informaţii la centrele de examinare, după căteva ore a revenit asupra declaraţiilor sale, precizând că examenul nu a fost compromis. "Site-ul MECT a fost atacat de nenumărate ori pentru a fi aflate cerinţele la subiectele de la proba orală de limba română a bacalaureatului, dar nimeni nu a reuşit să spargă sistemul, bacalaureatul merge mai departe", a declarat ministrul.

"Aseară, într-o emisiune TV au fost prezentate ca fiind reale cerinţe ale subiectelor de la bacalaureat. La miezul nopţii am verificat toate aceste cerinţe şi am văzut că nu sunt reale. În schimb, dimineaţa, la ora 10.00, la MECT au fost primite, pe e-mail, cerinţele adevărate de la proba de limba română oral", a explicat demnitarul.

Ministrul Educaţiei a precizat că investighează momentul în care au fost cunoscute cerinţele. "Dacă acestea au fost cunoscute înainte de ora 8.00 dimineaţa, aceasta constituie fraudă, iar vinovaţii vor fi sancţionaţi foarte dur. Dacă, însă, cerinţele au fost cunoscute după ora 8.00, atunci nu mai este o problemă întrucât după acestă oră ele au devenit publice", a mai spus Adomniţei.

Adomniţei vede fraude la BAC

Ministrul Educaţiei a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că a sesizat Ministerul de Interne, precum şi DIICOT după ce a primit sesizări legate de scurgeri de informaţii privind subiectele de la examenul de bacalaureat. Adomniţei a afirmat că a sesizat MIRA pentru că îşi doreşte foarte mult să afle sursa scurgerilor de subiecte. Potrivit ministrului, sesizările legate de eventualele scurgeri de subiecte i-au parvenit aseară de la presă, însă nu s-au confirmat. Astăzi, ministrul a primit alte sesizări, care s-au confirmat, însă Adomniţei a refuzat să dea detalii, pentru a nu afecta o eventuală anchetă în acest sens.

"Din punctul meu de vedere, scurgerile au avut loc de la centrele de examinare. E evident că a avut loc o scurgere de informaţii, luându-ne după momentul în care ea a apărut, la ore bune după ce subiectele au intrat în cunoştinţa celor 643 de centre de examinare", a spus Adomniţei.

În opinia acestuia, scurgerea de informaţii putea să apară doar după ce subiectele au ieşit de sub securitatea Ministerului Educaţiei.

"Până azi-noapte nu s-a putut confirma scurgerea de informaţii pentru că subiectele erau sub securitatea ministerului. Azi de dimineaţă subiectele au ajuns la centrele de examinare, iar scurgerea a apărut dupa ce au fost distribuite subiectele. Am sesizat Parchetul, MIRA şi alte servicii care vor face verificări pentru că subiectele au fost făcute publice", a afirmat Adomniţei, precizând că este vorba despre subiectele pentru proba orală de limba română.

El a avertizat că subiectele care au fost divulgate nu trebuie confundate cu variantele de subiecte publicate pe Internet.

"Organele abilitate fac acum verificări pentru că trebuie să vedem cine este răspunzător, e vorba de profesori, de cadrele din centrele de examinare sau de oameni din minister", a spus Adomniţei.

Sindicatele indică un vinovat

Principalul vinovat de situaţia creată la examenul de bacalaureat, prin scurgerea de informaţii la prima probă, ar fi preşedintele Consiliului Naţional de Bacalaureat, secretarul de stat Svetlana Preoteasa, căreia sindicatele din domeniu îi cer demisia.

Sindicaliştii consideră că înainte de a căuta în altă parte vinovaţi pentru scurgerea informaţiilor privind subiectele la Bacalaureat şi a sesiza organele de justiţie, ministrul Cristian Adomniţei ar trebui să facă ordine în cadrul Ministerului.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi prin divulgarea rezultatelor la subiectele de limba şi literatura română prevăzute pentru proba orală, confirmă că avem de a face cu mari probleme în jurul examenului de bacalaureat care ţin nu numai de organizare cât şi din conţinutul tematicii acestuia", afirmă Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământul preuniversitar Spiru Haret.

A început Bacul

Examenul de bacalaureat a început astăzi, cu proba orală la limba şi literatura română.

La sesiunea organizată în aceste zile participă aproximativ 230.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a, care vor fi testaţi în cele 674 de centre organizate la nivel naţional.

Probele orale vor continua, mâine şi miercuri, cu limba şi literatura maternă, iar pe 25 şi 26 iunie, cu limba modernă. Vineri e programată proba scrisă la limba şi literatura română, iar între 30 iunie şi 3 iulie, restul testărilor. Rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie, tot atunci putând fi depuse şi contestaţiile.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:10

Ne puteți urmări și pe Google News