Administratorii Electrica cer MAJORAREA salariului şi 1.000 de euro pentru participarea la o singură şedinţă. Câţi bani ar putea obţine

Administratorii Electrica cer MAJORAREA salariului şi 1.000 de euro pentru participarea la o singură şedinţă. Câţi bani ar putea obţine

Administratorii Electrica, una dintre cele mai valoroase companii locale de energie, unde statul este principalul acţionar, cer indemnizaţii mărite, deşi societatea stă de peste un an şi jumătate pe un munte de bani neinvestiţi. Peste 2 miliarde de lei au fost strânşi la listarea din vara lui 2014, dar banii zac şi acum în bănci. De ce nu s-a găsit încă o destinaţie profitabilă acestor bani, nimeni nu spune. Totuşi, recent, s-a decis ca directorul general al companiei, Ioan Roşca, să părăsească funcţia şi urmează numirea unui nou şef.

Procesul de selecţie pentru recrutarea unui nou director general se va încheia în următoarele două luni. 

Lucrurile nu stau pe loc nici când vine vorba de remunerarea administratorilor. Potrivit unui raport publicat pe site-ul companiei, acţionarii Electrica vor decide pe 31 martie, când se va întruni Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), dacă să majoreze sau nu indemnizaţiile celor şapte membri ai Consiliului de Administraţie (CA). 

Conform convocatorului, „având la bază cele mai bune practici la nivel internaţional şi naţional, precum şi situaţia actuală a societăţii şi proiectele importante ce urmează a fi dezvoltate şi implementate sub îndrumarea CA,  Comitetul de Nominalizare şi Remunerare şi Consiliul de Administraţie au hotărât să prezinte acţuionarilor o propunere revizuită referitoare la remunerarea membrilor, având ca piloni principali o remuneraţie lunară fixă şi o indemnizaţie pentru participarea în cadrul şedinţelor”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Remuneraţia lunară fixă pentru membri va fi majorată la 3.000 de euro brut şi va fi de 4.000 de euro pentru preşedintele CA. 

Indemnizaţia de participare la o şedinţă a CA sau a comitetelor va fi de 1.000 de euro brut pentru membrii CA sau ai comitetelor şi 1.200 euro pentru preşedintele de comitet, chiar şi pentru participarea prin conferinţă audio-video sau audio, fără a fi prezent fizic la şedinţă.

Numărul anual de şedinţe plătite este limitat la 12 pentru Consiliul de Administraţie şi la 6 pentru fiecare dintre comitete. Astfel, un membru al CA ar ajunge să câştige 12.000 de euro anual pentru participarea la şedinţe, în afară de indemnizaţia fixă lunară de 3.000 de euro. 

De asemenea, administratorii ar urma să primească o poliţă de asigurare de răspundere de tip D&O „directors & officers liability”, suportată de către Electrica, având o valoare asigurată de 10 milioane euro, conform termenilor din piaţă. Compania va plăti însă şi alte cheltuieli judiciare suportate de către administrator pentru a se apăra de o pretenţie a unui terţ îndreptată împotriva sa în legatură cu exercitarea atribuţiilor sale. 

Administratorului îi vor fi rambursate toate cheltuielile rezonabile aferente îndeplinirii mandatului, în baza documentelor justificative, cum ar fi de exemplu: călătoria la clasa business, hotel/cazare, transport (inclusiv taxi), telefon și mese. 

Administratorii care vor fi revocaţi nejustificat vor primi o compensaţie egală cu valoarea remuneraţiei lunare fixe calculată pe o perioadă de 12 luni, respectiv 36.000 de euro, dacă mai aveau cel puţin un an de mandat, sau despăgubirea va fi plătită proporţional cu numărul de luni rămase până la sfârșitul mandatului, valoarea minimă a despagubirii fiind egală cu valoarea remuneraţiei lunare fixe calculată pe o perioadă de 6 luni. Plata acestei despăgubiri este efectuată în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încetării mandatului.

Nivelul acestor remuneraţii a fost stabilit de consultanţii AT Kearney şi Pedersen & Partners, se arată în raportul Electrica, care precizează că administratorii sunt plătiţi acum cu 2.500 de euro brut lunar, deşi nivelul mediu al funcţiei presupune o remuneraţie fixă lunară de 5.000 euro brut. 

Tot acolo se precizează că intervalul identificat de către consultant pentru indemnizaţia de prezenţă a membrilor este de la 1.000 la 3.000 euro, pentru membrii Consiliului de Administraţie al Electrica fiind propusă valoarea minimă. 

Preşedintele Consiliului de Administrație al Electrica este Cristian Bușu (secretar de stat la Ministerul Energiei pe diplomaţie, relaţii externe şi relaţii cu investitorii), iar membrii sunt Arielle Malard de Rothschild, Corina Popescu (secretar de stat la Ministerul Energiei pe probleme de energie şi mediu), Ioana Drăgan, Michael Boersma, Pedro Mielgo Alvarez şi Bogdan Iliescu.