Administrația americană păstrează cele 250 de milioane promise Ucrainei sub cheie
Schimbul de prizonieri între Kiev și Moscova și venirea la putere a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky l-au determinat pe ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian, să declare că dosarul ruso-ucrainean „mișcă un pic”. Și să adauge: „Condițiile sunt reunite astfel încât să existe o întâlnire foarte rapidă în format Normandia” (Franța, Germania, Ucraina și Rusia)
De asemenea, situația se mișcă „un pic”și pe partea americană. După întreruperea liniei impuse de predecesorul său, Barack Obama, care nu a dorit să livreze arme letale în Ucraina pentru a nu agrava situația atunci când tocmai a semnat acordurile Minsk 2, președintele Trump a dat, în 2017, verde pentru livrarea rachetelor anti-tanc Javelin forțelor guvernamentale ucrainene. Și, în martie, s-a vorbit despre a face același lucru cu rachetele anti-nave Harpoon.
În prezent, Statele Unite acordă 250 de milioane USD pentru ajutor Ucrainei, din care 50 milioane USD pentru programe militare. În iunie, Senatul SUA a ridicat această sumă la 300 de milioane de dolari, ca parte a Legii privind autorizarea apărării naționale (NDAA) pentru următorul an fiscal.
În orice caz, potrivit site-ului de informații politice Politico, administrația americană păstrează cele 250 de milioane promise Ucrainei sub obroc. Liderul Casei Albe a „solicitat echipei sale de securitate națională să revizuiască Inițiativa de asistență de securitate a Ucrainei pentru a se asigura că „banii sunt folosiți în interesul cel mai bun al Statelor Unite”, adeclarat un înalt oficial al administrației americane.
Și sumele destinate Ucrainei nu pot fi eliberate atât timp cât fac obiectul unui astfel de control. Or, autorizația de a le cheltui expiră la 30 septembrie. De aici, scrisoarea deschisă semnată de mai mulți senatori și reprezentanți ai SUA, care îl acuză pe Trump că rețină "în mod deliberat" aceste fonduri și că încearcă "din nou să eludeze prerogative constituționale ale Congresului”.
La 1 septembrie, vicepreședintele american, Mike Pence, a asigurat Kievul de sprijinul Wahingtonului. Statele Unite sunt „alături de poporul ucrainean și, mai ales din 2014, apărăm integritatea teritorială a Ucrainei”, i-a declarat Pence președintelui Zelensky în timpul unei călătorii la Varșovia. Și a condamnat încă o dată „ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia și agresiunea rusă în estul Ucrainei”.
Cu toate acestea, domnul Pence a mai spus presei că președintele Trump dorește să se asigure că ajutorul acordat Kievului este „într-adevăr pentru investiții care contribuie la securitate și stabilitate”. Și „este o așteptare a poporului american. Președintele a exprimat-o foarte clar ", a adăugat el. În mod clar, problemele corupției din Ucraina ar explica rezerva Casei Albe.
Totuși, pentru unii observatori, acest blocaj al ajutorului acordat Ucrainei ridică întrebări cu privire la poziția lui Trump asupra Rusiei. Întrebări cu privire la comentariile sale despre posibila reintegrare a Moscovei în G7 au alimentat speculațiile în acest sens.
Există și o altă explicație despre blocarea sumelor acordate Ucrainei. La sfârșitul lunii august, John Bolton, consilierul de securitate națională al lui Trump, a mers la Kiev pentru denunța intenția grupului chinez Beijing Skyrizon Aviation să ia o participare semnificativă în capitalul grupului ucrainean Motor Sich, care proiectează și produce motoare pentru aviație.
Și să avertizeze autoritățile ucrainene împotriva oricărei cooperări cu China, care urmărește doar să pună mâna pe tehnologiile militare. „Ne-am exprimat îngrijorările cu privire la practicile comerciale neloiale ale Chinei, la amenințările la adresa securității naționale pe care le-am avut în Statele Unite", a spus Bolton pentru presă.
Motor-Sich produce în specialo motorul turboreactor Ivchenko-Progress D-18T, care echipează aeronavele An-124 și An-255. Beijingul a reacționat imediat la observațiile lui Bolton, cerând Statelor Unite să nu se amestece în afacerile Kievului. „China și Ucraina sunt țări tradițional prietene și parteneri strategici.
De-a lungul anilor, au cooperat în diferite domenii, pe baza principiilor egalității și beneficiilor reciproce, care au adus avantaje reale popoarelor lor ", a declarat Ministerul chinez pentru Afaceri Externe.
În urma deplasării lui Bolton la Kiev, SBU, serviciul ucrainean de securitate, a anunțat lansarea unei anchete împotriva Motor Sich pentru „acte subversive”.
Grupul este acuzat că a furnizat ilegal echipamente militare Rusiei și separatiștilor din Donbass. Anul trecut, serviciul ucrainean a dejucat o posibilă vânzare a Motor Sich către interesele chineze și i-a percheziționat sediul central.