Administrația Obama CEDEAZĂ pe toate FRONTURILE

Administrația Obama CEDEAZĂ pe toate FRONTURILE

Secretarul de stat american John Kerry s-a aflat în ceea ce se anunța un forcing diplomatic mondial. La sfârșitul său, însă, impresia este că America a devenit o super-putere blazată.

Frontul ucrainean

Marțea trecută, secretarul de stat american a făcut prima sa vizită în Rusia, după doi ani. A avut discuții lungi de patru ore cu omologul său, Serghei Lavrov, după care a stat alte patru ore în discuții cu Vladimir Putin.

Declarațiile bilaterale nu au lăsat să transpară multe elemente despre conținutul spectaculosului eveniment diplomatic.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul săptămânii trecute, sub-secretarul de stat Victoria Nuland, membră a delegației americane în Rusia, a mers la Kiev. Potrivit presei ucrainene, ea a prezentat regimului Poroșenko un plan de pace pentru Ucraina.

Pe scurt, planul dă câștig de cauză Moscovei în toate chestiunile nevralgice: problema Crimeii nu se mai pune, ea rămânânda Rusiei, iar cele două auto-proclamate republici Luhansk și Donețk din estul Ucrainei urmează să aibă o largă autonomie. Adică exact pentru ce a luptat Putin, după înlăturarea lui Ianukovici!

Luni, adjuncta lui Kerry a mers la Moscova. Foarte probabil aducând acceptul regimului Poroșenko, care nu se află în poziția de a pune condiții. Adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a confirmat de altfel că scopul întâlnirii sale cu Nuland este inițierea unui dialog între Kiev, pe de o parte, și Luhansk și Donețk, pe de alta.

De altfel, liderul așa-zisei republici Luhansk a declarat că acceptă o colaborare cu Kievul în cadrul unei largi autonomii. Semnalul de la Moscova fusese primit!

Marea Chinei de Sud

De câteva luni de zile, Beijingul construiește în apele Pacificului ceea ce presa internațională a numit „Marele Zid de Nisip”. Este vorba de fapt de transformarea în teritoriu locuibil a unor insulițe de corali din Arhipelagurile Spratly și Paracels, pe care deja China le-a declarat „teritoriu național”, deși ele sunt revendicate și de alte țări, precum Filipine, Malaezia sau Vietnam.

Zona este una de o importanță strategică pentru comerțul mondial, de aceea ofensa chineză la adresa rolului de Jandarm Mondial al Americii este uriașă.

Washingtonul, presat și de aliații locali, a anunțat că va trimite în zonă o mică flotă de vase militare pentru a spraveghea mișcările Chinei. În aceste condiții inflamate, vizita lui John Kerry duminică la Beijing era mult-așteptată.

Însă președintele Xi Jinping i-a retezat-o scrut oaspetelui său, cu un larg zâmbet oriental pe buze: „Oceanul Pacific este destul de mare pentru a îmbrățișa deopotrivă China și Statele Unite!” Avertismentul este limpede: „Voi stați de partea voastră. noi de partea noastră!”, așa cum a decriptat mesajul sinologul american Patrick Chovanec.

La rândul său, John Kerry nici nu a clipit. Mai mult, a primit și lovitura omologului său, ministrul chinez de Externe: Wang Yi a reafirmat hotărârea „de nezdruncinat” a Chinei de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, „care sunt puternice ca stânca”.

Frontul cu ISIS

ISIS a dat la sfârșitul acestei săptămâni una dintre cele mai spectaculoase lovituri de la proclamarea Califatului: a cucerit orașul irakian Ramadi, masacrând sute de persoane și punând pe fugă trupele guvernamentale.

Ramadi se află la numai 100 de kilometri de Bagdad și, așa cum arată experții, calea ISIS spre capitala Irakului este liberă.

Aceasta, după luni bune de lovituri aeriene ale așa-zisei coaliții internaționale, care nu au reușit să slăbească deloc forțele grupării teroriste. Mai mult, așa cum o arată un apel disperat al Regelui Iordaniei, ISIS amenință să pătrundă în sudul regatului hașemit, unde practic nu există armată, care a fost masată la granița cu Siria.

În fața acestor mișcări îngrijorătoare, care transformă ISIS dintr-o glumă proastă într-o putere regională, John Kerry a avut un comentariu halucinant:

„Sunt convins că pe măsură ce forțele se vor redesfășura și zilele vor trece, peste câteva săptămâni starea de lucruri se va întoarce.”

Orientul nuclear

În fine, pe măsură ce devine tot mai probabilă încheierea unui acord între Iran și puterile mondiale, privind programul nuclear al Teheranului, crește îngrijorarea a doi dintre marii aliați americani în zonă: Israelul și Arabia Saudită.

Dacă relațiile dintre Washington și Tel Aviv sunt la cea mai joasă temperatură dintre cele două state, iată că și Arabia Saudită dă semne grave de nervozitate.

După ce Regele Salman a boicotat summit-ul arab de la Washington și Camp David, saudiții și-au anunțat intenția de a procura armament nuclear de la Pakistan, pentru a contracara Iranul.

Însă, cel mai grav este că, potrivit declarațiilor unui oficial britanic, citat de Sunday Times, „puterile occidentale s-au ÎMPĂCAT cu ideea că saudiții vor alege calea NUCLEARĂ”. Același oficial evocă o posibilitate înspăimântătoare: în această cursă a înarmărilor nucleare din Orient ar putea fi tentate să intre și alte puteri, precum Turcia sau Egiptul.

Curaj cu Kim

Este posibil ca marea Americă să se fi resemnat cu toate aceste înfrângeri și retrageri? Nici vorbă! Secretarul de Stat a profitat de vizita sa în Coreea de Sud pentru a adresa un sever mesaj regimului comunist de la Phenian.

Astfel, Kerry a declarat că Statele Unite sunt pregătite să propună o relație bilaterală „mai bună” Coreii de Nord „dacă și numai când demonstrează o dorință sinceră de a duce la îndeplinire obligațiile și angajamentele în privința denuclearizării”.