Administrația Boc își ia adio de la edificarea Cartierului Tineretului. Inspectorii au descoperit abateri și nereguli financiare de 8,8 milioane de lei

Sursa: arhiva EVZ

Cele 203 hectare pe care ar fi trebuit să fie construit Cartierul Tineretului de administrația Boc va fi scoasă la licitație, cu un acord de confidențialitate care conține o clauză colosală de 15.000 de euro, plus TVA adăugat. Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi Cluj, inspectorii au descoperit abateri și nereguli financiare în valoare de 8,8 milioane de lei la societatea Cartierul Tineretului SRL.

Pe data de 30 noiembrie 2022 se va organiza prima licitație pentru vânzarea terenului de 203 hectare pe care ar fi trebuit edificat Cartierul Tineretului. Pentru cei care vor să afle mai multe detalii despre vânzare trebuie semnat un acord de confidențialitate și achiziționat caietul de sarcini al licitației, care costă 15.000 euro, plus TVA.

Firma care se ocupă de lichidarea firmei Cartierul Tineretului - RTZ&Partners - a scos la vânzare terenul administrației locale clujene pentru suma de 90 milioane euro. Pe suprafața de 203 ha, situată în zona Bulevardului Muncii, ar fi trebuit să se construiască câteva sute de locuințe sociale a căror beneficiar ar fi trebuit să fie Primăria Cluj Napoca.

Însă partenerul administrației Boc, firma Polus Real Estate, controlată la data când a fost făcută înțelegerea de Arpad Paszkany, nu a putut onora obligațiile contractuale, astfel că afacerea a căzut. Acum, se pare că administrația Boc va rămâne fără terenul respectiv.

În legătură cu procedura de insolvență în care se află firma Cartierul Tineretului, potrivit informațiilor Gazetei de Cluj, bunurile societății sunt în curs de evaluare pentru a se stabili ce vor primi cei doi acționari, Polus Real Estate și Primăria Cluj Napoca, de pe urma disputării masei credale.

Nu este clar cum firma de lichidare a ajuns să scoată la vânzare terenul respectiv

Practic, singurul bun imobil al societății Cartierul Tineretului este terenul de 203 ha cu care Primăria Cluj Napoca a participat la capitalul firmei.

În 2020, consilierii locali au adoptat o hotărâre (45c/24.04.2020) prin care RTZ&Partners era plătit cu 1.000 lei pentru a se ocupa de starea situației firmei Cartierul Tineretului.

Scoaterea la licitație a terenului presupune, totodată, că evaluarea bunurilor firmei a luat sfârșit. Din punct de vedere legal, în urma vânzării terenului, suma de bani obținută va fi împărțită între firma Polus și Primăria Cluj Napoca.

Totuși nu este clar de ce firma de lichidare a ajuns să scoată la vânzare terenul respectiv, din moment ce litigiile care gravitează în jurul societății Cartierul Tineretului nu sunt rezolvate. Spre exemplu, la mijlocul lunii trecute ÎCCJ a decis rejudecarea unui proces în care RTZ&PARTNERS SRL a deschis o acțiune împotriva administrației locale clujene.

Curtea de Apel Cluj a dispus recent rejudecarea procesului în care Curtea de conturi a României a deschis o acțiune împotriva lichidatorului RTZ și a firmei Cartierul Tineretului. Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi Cluj, inspectorii au descoperit abateri și nereguli financiare în valoare de 8,8 milioane de lei la societatea Cartierul Tineretului SRL.