Liderii locali din zece orașe europene cer mai mult ajutor din partea UE în lupta împotriva Airbnb.
Joi, la o întâlnire cu Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene,
primarii din Paris, Berlin, Amsterdam etc au transmis că „este momentul să forțăm platformele care închiriază proprietăți pe termen scurt să colaboreze cu autoritățile locale”, scrie Politico.
„Nu poți avea companii care încearcă să nu mai fie reglementate. Încearcă să se sustragă de la reglementare și aplicarea legii ", a declarat secretarul de stat din Berlin, Wenke Christoph, după întâlnire.
„Nu poți avea companii care încearcă să scape de reglementări, care încearcă să se sustragă de la aplicarea legilor”, a declarat secretarul de stat din Berlin, Wenke Christoph, după întâlnire.
Cele mai mari orașe din Europa sunt împotriva aplicațiilor precum Airbnb, susținând că boom-ul provocat de închirierea pe termen scurt afectează puternic piețele imobilizare. De asemenea, autoritățile locale mai susțin că acest fenomen duce la apariția unui comportament antisocial. De asemenea, aceștia doresc ca platforma să colaboreze cu ei și să îi ajute în combaterea închirierilor ilegale, adăugând că lipsa schimbului de date le îngreunează impozitarea pieței închirierilor pe termen scurt.
Airbnb neagă acuzațiile
Un purtător de cuvânt al Airbnb a respins acuzațiile potrivit cărora aplicația nu ar colabora cu autoritățile locale. „Colaborăm cu autoritățile pe baza unei reglementări clare și simple, pe baza experiențelor noastre de lucru cu sute de guverne și organizații din întreaga lume”.
Adresându-se Comisiei Europene, reprezentanții Airbnb au declarat că nu i-ar deranja să colaboreze cu autoritățile locale și să le furnizeze date, atâta timp cât beneficiază de instrucțiuni precise cu privire la modul de respectare a normelor de confidențialitate din Europa. „Ori de câte ori datele sunt partajate la orice nivel, trebuie să existe un sistem extrem de bine protejat și pus la punct cu privire la tipurile de date care pot fi solicitate, la cine le poate solicita și în ce scop”.
Franța a pierdut în fața Airbnb
În decembrie 2019, Airbnb a obţinut o victorie importantă în faţa hotelierilor francezi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), după ce aceasta din urmă a decis că Airbnb nu poate fi reglementată ca o agenţie imobiliară care îşi vinde serviciile online.
În decizia sa publicată, CJUE a informat că activitatea Airbnb ar trebui calificată drept „serviciu al societăţii informaţionale” şi în consecinţă „Franţa nu poate cere Airbnb să deţină o licenţă de agent imobiliar profesionist”.
Practic, judecătorii de la CJUE au acceptat argumentul Airbnb că este o platformă online şi nu un agent imobiliar.