Adio palate cu turnulețe si case vopsite strident. Noi reguli în construcții, pentru a păstra arhitecturile tradiționale

Adio palate cu turnulețe si case vopsite strident. Noi reguli în construcții, pentru a păstra arhitecturile tradiționale Sursa foto: Arhiva EVZ

Autorizația de construcție pentru clădirile situate în zona montană din vestul României nu va mai fi acordată, dacă proprietarii nu respectă regulile referitoare la aspectul construcțiilor. Prin aceste măsuri, autoritățile publice locale au în vedere conservarea arhitecturilor tradiționale românești, județul Bihor fiind deja prima administrație care impune astfel de condiții.

Investitorii sau localnicii din comuna Șinteu, județul Bihor, trebuie să respecte un anume regulament dacă au de gând să construiască noi imobile în zona respectivă. Sunt total interzise celebrele palate cu turnulețe sau casele vopsite strident.

Mai mult, aceste reguli ar urma să fie extinse și pentru localitățile Borod şi Auşeu din județul Bihor, cât și în localitatea Plopiş, din judeţul Sălaj.

Reguli noi pentru cei care vor să construiască în vestul țării

„Vrem ca identitatea slovacă a acestei comunităţi emblematice să se prezerve în anii următori având în vedere depopularea zonei şi transferul de proprietăţi care este destul de consistent. Zona Munţilor Plopiş, având în centru comuna Şinteu, este una din cele mai frumoase zone ale judeţului nostru şi poate deveni un model de dezvoltare durabilă”, transmite preşedintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regulamentul local prevede ca imobilele să fie construite pe parcele de teren de minimum 5000 de mp, iar între două construcții separate, distanța trebuie să fie de cel puțin 50 de metri, fiind limitată și înlățimea până la care se poate ridica construcția. Fațadele imobilelor trebuie să respecte regulile legate de materialele folosite și de culori, așa cum stipulează regulamentul.

Consiliul Local al comunei Șinteu a stabilit pantele și tipul acoperișurilor ce vor putea fi construite în localitate, dar și elementele referitoare la soclul construcțiilor, gardurile și împrejurimile, măsurile fiind aprobate în cadrul ședinței de luni, 30 mai 2022.

Credite fără dobânzi sau granturi pentru cei care vor să reabiliteze construcțiile din zona montană

Primăria Șinteu, dar și Consiliul Județean Bihor anunță că va fi constituit un fond de reabilitare, prin care se pot acorda credite sau granturi tuturor celor care vor să facă lucrări de reabilitare a caselor vechi, din comunitatea slovacă. Prin aceste măsuri, autoritățile locale vor să reînvie turismul în Munții Apuseni, dar și să prezerve specificul tradițional al acestor zone.

„A trebuit să-i lămurim pe cei care vor să facă investiţii în zona montană că terasa de pe acoperiş pe care au visat-o, culorile stridente şi pagodele chinezeşti nu dau bine la munte. Dacă vă duceţi în zona Vârtop-Arieşeni, nu trebuie să faceţi multă explorare, că veţi găsi suficiente exemple de aşa nu", a mai transmis preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Doar în Bihor există un număr de 36 de comune sau orașe ce se încadrează în zona montană, conform unui Ordin de Ministru, astfel că se pregătesc documentele pentru eventuale regulamente locale de urbanism, conform ghidului emis de CJ Bihor, ce s-ar putea extinde și în alte zone de munte ale țării, conform Adevărul.ro.