Editura Evenimentul si Capital

Se ascunde adevărul despre originea poporului român? O teorie interesantă explică înrudirea cu lituanienii și asemănările cu limba albaneză

Autor: | | 28 Comentarii | 13112 Vizualizari

Acum câțiva ani, o televiziune care și-a făcut un scop din promovarea multiculturalismului și corectitudinii politice publica pe site-ul său un articol referitor la un studiu al cercetătorilor britanici și germani publicat sub egida prestigioasei Universități din Oxford și intitulat „A Genetic Atlas of Human Admixture History” (“Un atlas genetic al istoriei amestecurilor dintre oameni”).

Potrivit acestui atlas, „românii n-ar fi rude cu vecinii bulgari sau sârbi, ci cu lituanienii, grecii, ciprioții și sirienii”. Un prilej excelent pentru ca ziariștii noștri progresiști să se întrebe malițios “suntem sau nu nepotii dacilor si romanilor? (...) Trebuie sa schimbam manualele de istorie?”.

Nu știu dacă autorii articolului dau dovadă de rea-voință. Propaganda progresistă are o fixație pe tema faptului că, la urma-urmei, toți suntem imigranți și nu există neamuri pure. Ceea ce, până la un punct, chiar e adevărat. Totuși, cărțile de istorie nu trebuie schimbate, pentru că, în opinia mea, chiar spun o bună parte din adevăr.

În primul rând, înrudirea cu grecii, ciprioții și sirienii este cât se poate de normală (după cum este firească și înrudirea de mai mică amploare cu alte populații precum italienii din sud, sirienii, egiptenii și iordanienii). Colonizarea romană, factor esențial al romanizării lingvistice a populațiilor supuse, inclusiv a dacilor, s-a bazat pe aducerea de coloniști din întregul imperiu, nu neapărat de pe cele șapte coline ale capitalei.

Cu alte cuvinte, înrudirea cu toți cei de care am amintit mai sus este cât se poate de normală încă de la începutul formării poporului român (când în imperii se aflau toate aceste seminții), ca să nu mai pomenim de perioada fanariotă de pildă. Ați remarcat bine, mai avem de rezolvat o problemă!

Ce facem cu finlandezii și, mai ales, cu lituanienii? Ei bine, tocmai aceste așa-zise probleme reprezintă scopul articolului de astăzi. Știu că teoria pe care o voi prezenta astăzi va irita multă lume, inclusiv de daciști, dar cred că reprezintă o posibilă explicație a înrudirii dintre români și lituanieni, pe care par să o scoată la lumină studiile genetice contemporane.

Iată despre ce este vorba! În cartea “Die thrakisch-und dakisch-baltischen Sprachbeziehungen”, publicată în 1969 de Academia Bulgară de Știință, cercetătorul Ivan Duridanov avansează o ipoteză interesantă cu privire daci și traci, sugerând că anumite elemente și structuri de vocabular de o asemănare izbitoare, precum și unele dintre caracteristicile exclusive ale limblori traco-dacă și pre-baltică ne permit să tragem concluzia că. în istoria timpurie a regiunii baltice, dacii și tracii s-au învecinat cu strămoșii lituanienilor și ai letonilor din zilele noastre (aceste popoare vechi au participat, de altfel, și la sinteza care a dat naștere altor popoare, precum finlandezii).

N-am să intru în prea multe amănunte savante. Am să mă rezum la două citate din articolul „Daci și Tracii, popoare baltice de sud” al lingvistului Harvey E. Mayer, care duce și mai departe această teorie. Evident, din limba traco-dacă s-au păstrat prea puține elemente pentru ca această teorie să se bucure de o bază de lucru adecvată.

Rares Bogdan, LOVIT de unde se astepta mai putin! Veste DURA din PNL pentru fostul realizator TV

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI