Adevărul nu mai poate vinde "Enigma Otiliei"

Adevărul nu mai poate vinde "Enigma Otiliei"

Tribunalul Bucureşti a decis retragerea de pe piaţă, suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului "Enigma Otiliei" lansat de Adevărul în campania de editare de cărţi, în procesul cu editura Intact.

De asemenea, instanţa a dispus retragerea de pe piaţă a volumului editat de Adevărul Holding şi a cerut editurii Intact depunerea unei cauţiuni de 50.000 de lei. Celelalte cerinţe ale editurii Intact de blocare a conturilor adversarilor său au fost respinse.

Soluţia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocaţii editurii Intact au cerut instanţei suspendarea editării volumului, sechestrarea tirajului deja tipărit, blocarea conturilor şi amendarea civilă a Adevărul Holding, cu 50 de lei pe zi pentru fiecare exemplar. Ei au acuzat Adevărul Holding de concurenţă neloială şi practicare unui preţ de trei ori mai mic decât cel al editurii Intact.

Mai mult, au susţinut că Adevărul şi-a modificat în mod special programul de publicare a cărţilor pentru a scoate "Enigma Otiliei" pe piaţă înaintea ziarului Jurnalul Naţional.

De partea cealaltă, reprezentanţii Adevărul au replicat că Jurnalul Naţional a copiat campania de vânzare a cărţilor împreună cu ziarul.

Intact Media Group a dat în judecată, la sfârşitul lunii aprilie, cotidianul Adevărul, editat de Adevărul Holding, pentru concurenţă neloială, precum şi pentru derularea fără drept a activităţilor de editare şi distribuire a romanului "Enigma Otiliei" de George Călinescu. RECIDIVE

Două procese pentru „Adevărul”

Cele două trusturi nu sunt la prima abatere, nici la primul scandal. „Jurnalul naţional” foloseşte brandul „Biblioteca pentru toţi” într-un mod care nu respectă formatul tradiţional al colecţiei (în egală măsură, de literatură română şi universală) şi fără să aibă vreo înţelegere cu deţinătorii legali ai mărcii. La rândul său, Editura Adevărul Holding a fost deja acţionată în justiţie pentru (deocamdată) două procese în care este acuzată de plagiat: cazul „Jurnalului” lui Tolstoi, publicat de trust sub titlul „Memorii”, plus procesul intentat de traducătorul Dragoş Stoenescu, nebăgat în seamă de Adevărul Holding şi de directorul său, Răzvan Corneţeanu, la publicarea volumului „Asediul Romei”, de Vintilă Corbul.

În primul caz – consacrat ca „plagiatul secolului” –, drepturile asupra traducerii jurnalului tolstoian, realizată de Janina Ianoşi în anii ’70, aparţin Fundaţiei Ideea Europeană, cei de la Adevărul nefăcând decât să preia traducerea, cu minime modificări (conform a numeroase expertize), şi s-o publice sub semnătura unui misterios Ghenadi Strungar. (Doinel Tronaru)

Ne puteți urmări și pe Google News