Evenimentul Zilei > Social > Adevărul despre creșterea pensiilor. Economistul Mircea Coșea: „Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică”
Adevărul despre creșterea pensiilor. Economistul Mircea Coșea: „Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică”

Adevărul despre creșterea pensiilor. Economistul Mircea Coșea: „Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică”

Guvernul României a anunțat că atât pensiile, cât și salariile vor fi majoarte începând cu anul 2023. Economistul Mircea Coșea a precizat că această creștere nu va rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră.

Ordonanța de Urgență (OUG) elaborată de Guvern prevede majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, iar a pensiilor cu 12,5%. În plus, vor fi înghețate indemnizațiile demnitarilor, dar și a sporurilor, compensaţiilor și primelor care fac parte din salariul brut. Salariul minim va fi majorat și el la valoarea de 3.000 de lei din care 200 de lei nu vor fi impozabili.

În OUG a Executivului se mai precizează că va crește și salariului minim în construcții, de la 3.000 la 4.000 de lei. Mai mult decât atât, pensionarii care au venituri sub 3.000 de lei vor primi ajutoare cuprinse între 600 și 1.000 de lei. Acești bani vor ajunge la vârstnici în două tranșe, prima în ianuarie și cea de-a doua în octombrie 2023.

În acest context, economistul Mircea Coșea a explicat că statul român ar trebui să își reducă cheltuielile pentru a încerca stoparea inflației. Economistul a mai subliniat că atâta timp cât autoritățile nu pot majora pensiile la valoarea inflației, este clar că există o serie de probleme la nivelul bugetului de a acoperi nevoile pentru anul 2023.

Majorarea pensiilor și a salariilor nu va rezolva problema performanței în economie

În ceea ce privește înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, Coșea a subliniat că decizia este „binevenită”. În plus, economistul speră că această hotărâre să nu aibă scopuri electorale pentru că ar reprezenta un lucru negativ pentru populație. „Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică, pe care Guvernul o face. A mai făcut astfel de greșeli atunci când a mărit veniturile unor funcționari peste nivelul inflației, în măsura în care pensionarii au fost sub nivelul inflației”, a mai adăugat Coșea.

În plus, economistul a precizat că „există o lipsă de performanță în economia României”. Mai mult decât atât, Mircea Coșea a spus că pensionarii trebuie să se bucure de o majorare care să fie la același nivel cu inflația. În ceea ce privește acordarea de ajutoare pentru populație, economistul susține că ele sunt necesare pentru că multe persoane se află în dificultate.

„Aceste cadouri pe care le face Guvernul nu sunt cum ar trebui să fie, pentru că se bazează pe anumite venituri de pensie și ar trebui să se bazeze pe venituri materiale. Sunt pensionari care se încadrează în aceste ajutoare, dar care, de fapt, au venituri mai mari decât pensia pe care o au. La orașe, în apartamente de 80 de mp, stau pensionari care nu au alte venituri, în afară de pensie”, a conchis profesorul într-o intervenție în direct la Euronews.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: