Ministrul Finanțelor a declarat că leul a demonstrat că este o monedă puternică și că România se bucură de stabilitate financiară. El a dat asigurări că există soluții pentru sprijinirea economiei. BNR spune că inflația este sub control în acest moment.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu dă asigurări că leul românesc este puternic, chiar dacă războiul din Ucraina a destabilizat mai multe monede naționale din zonă.
„Noi suntem într-o situație de stabilitate, de securitate financiară. Dau un exemplu: cursul valutar leu-euro, care e mai mic decât în decembrie. Toate monedele din regiune se destabilizează, dar leul a rămas puternic. A fost o săptămână complicată în prima săptămână a conflictului. În situații de conflict unii vor să profite“, a spus Adrian Câciu, într-o intervenție la Digi 24.
Forintul a fost cea mai lovită monedă locală din regiune. Specialiștii spun că războiul, dar și dependența Ungariei de energia rusească au dus la această situație. Oficialii dau însă vina pe sancțiunile venite de la Bruxelles. Doar rubla rusească a înregistrat scăderi mai mari. Moneda ucraineană, țară lovită de război, a avut performanțe mai bune decât forintul.
Măsuri pentru sprijirea economiei
Conflictul din Ucraina are efecte negative și asupra inflației, iar economia trebuie sprijinită. „Consiliul European a dat o soluție pentru investițiile în energia regenerabilă. Inflația era și înainte de război. Răspunsul statelor trebuie să fie pe măsură. Statele să poată folosi fondurile pe care le au la dispoziție. Adică bani pentru sprijinul economic.
Efectele acestui conflict se văd: piața combustibililor și așa mai departe. Ceea ce trebuie făcut e un set de măsuri prin care sprijinim economia. Asta înseamnă fonduri europene, PNRR și altele“, a mai spus ministrul Finanțelor.
Asigurări de la BNR
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României dă asigurări că România poate gestiona situația. „În ultima perioadă au apărut o serie de întrebări legate de evoluţiile inflaţiei, cursului de schimb şi capacitatea statului român de a gestiona situaţia financiară. Inflaţia a crescut în februarie 2022 şi în România, ajungând la 8,5%, dar este un fenomen general global. Creşterea este relativ mică faţă de luna precedentă şi semnificativ mai scăzută decât în alte ţări din regiune.
Ţările baltice, deşi sunt în zona euro, au o inflaţie între 11% şi 14%, Polonia şi Bulgaria, Cehia deja au peste 9%. Suntem la mijlocul clasamentului ţărilor din UE. Aceasta, în condiţiile în care, anul trecut, România era ţara cu inflaţia cea mai ridicată din UE", a declarat Dan Suciu, într-un articol postat pe blogul OpiniiBNR.ro.