Adevăratul motiv pentru care omul e specia dominantă: gătitul!

Adevăratul motiv pentru care omul e specia dominantă: gătitul!

De la primii oameni care au frecat două bețe pentru a face foc, până la combustibilii fosili care au alimentat revoluția industrială, energia a jucat un rol central în dezvoltarea noastră ca specie. Dar felul în care societățile noastre îl consumă a creat și cea mai mare provocare pentru umanitate. Una care va necesita toată ingeniozitatea noastră pentru a o rezolva.

Energia este cheia dominanței mondiale a umanității.

Nu doar combustibilul care alimentează avioanele și ne permite să traversăm continente întregi în câteva ore sau bombele pe care le construim și care pot distruge orașe întregi, ci cantitățile enorme de energie pe care le consumăm în fiecare zi.

Aragaz - oferte si idei

Luați în considerare acest lucru: o ființă umană în repaus necesită aceeași cantitate de energie ca un bec incandescent tradițional pentru a-și susține metabolismul - aproximativ 90 de wați (jouli pe secundă).

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar ceea ce folosește un om mediu dintr-o țară dezvoltată este aproape de 100 de ori mai mare decât această cantitate, dacă adăugați energia necesară pentru a transport, construcții, încălzirea casele, procesarea și gătitul hranei și pentru toate celelalte lucruri pe care le face specia noastră.

Americanul mediu, de exemplu, consumă aproximativ 10.000 de wați.

Această diferență explică multe despre noi, despre biologia noastră, despre civilizația noastră și despre stilul de viață incredibil de prosper pe care îl ducem, comparativ, desigur, cu alte animale.

Pentru că, spre deosebire de practic toate celelalte ființe de pe Pământ, noi oamenii facem mult mai mult cu energie decât să ne stimulăm metabolismul.

Suntem creatori de foc.

Relația unică a omenirii cu energia a început acum sute de mii de ani, odată cu descoperirea focului.

Focul a făcut mult mai mult decât să ne încălzească, să ne protejeze de prădătorii noștri și să ne ofere un nou instrument pentru vânătoare.

Un număr de antropologi cred că focul a modificat de fapt biologia umană.

Aragaz - oferte

„Orice lucru care permite unui organism să dobândească energie mai eficient va avea efecte uriașe asupra traiectoriei evolutive a acelui organism”, explică profesorul Rachel Carmody de la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts.

Ea crede că dezvoltarea cheie a fost bucătăria. El susține că gătitul transformă energia disponibilă din alimente.

Glucidele, proteinele și lipidele care furnizează substanțe nutritive corpului nostru se relaxează și sunt eliberate atunci când sunt încălzite.

Acest lucru face mai ușor pentru enzimele noastre digestive să funcționeze mai eficient, extragând mai multe calorii mai repede decât dacă am mânca alimente crude.

Interpretează-l ca pe un mod de „pre-digestie” a alimentelor.

Profesorul Carmody și colegii săi consideră că acea energie suplimentară a asigurat evoluția intestinelor tot mai subțiri și a creierelor relativ mari - înfometate de energie - care ne deosebeau de cele mai apropiate rude ale noastre, primatele.

Și, pe măsură ce creierul nostru a crescut, a fost creată o buclă de feedback pozitiv.

Când neuronii sunt adăugați la creierul mamiferelor, inteligența crește exponențial, spune Suzana Herculano-Houzel, neurolog cu sediul la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

Cu creierul mai inteligent, am devenit mai buni la vânătoare și hrănire.

De asemenea, am găsit modalități mai bune de a accesa caloriile din alimente - lovind-o cu o piatră, măcinând-o în făină sau lăsând-o pur și simplu să putrezească - și, desigur, prăjind-o pe foc.

Procedând astfel, creștem și mai mult aportul de energie pentru corpurile noastre.

Aragaz: click aici pentru ofertele zilei

Acest lucru ne-a permis să dezvoltăm creiere mai inteligente și rezultatul acestui ciclu virtuos ne-a propulsat creierul către vârful piramidei trofice.