Sâmbătă, la puțin timp după ce Dan Voiculescu și-a lansat volumul Lupta politică II, Lidia Bodea, director general Humanitas, și-a anunțat demisia din Comitetul Director al Asociației Editorilor din România. Motivul invocat, care viza o așazisă decizie imorală a editurii RAO de a publica scrierea unui fost pușcăriaș, a aprins mințile „corecților”, punctul culminant fiind atins de îndemnul aiuritor al lui Mircea Cărtărescu: „Pentru cine mă iubește și mă urmează: de-aici înainte nicio carte de la RAO!”.

 

Două cărți de 1.100 de pagini

Dincolo de mesajul periculos al celui mai vândut scriitor român, dincolo de „simpatiile” unei edituri comerciale, dincolo de valoarea scriiturilor celor doi foști deținuți și politicieni, dincolo de drepturile acestora și de alte nenumărate explicații, suntem datori să vă informăm care a fost, de fapt, motivul acestor atacuri furibunde lansate de reprezentanții și simpatizanții Editurii Humanitas la adresa politicii Editurii RAO. Scânteia care a incendiat peisajul nostru cultural, și-așa sărac, este tot publicarea unei cărți! Este vorba despre „Împăratul cu șapcă. Regimul Traian Băsescu și elitele sale”, o carte de 1.100 de pagini, semnată de Radu Călin Cristea și lansată, tot de RAO, joi, așadar înainte de capodoperele voiculesciene și năstăsiene. Dar cum de au inflamat aceste volume, pentru că sunt două!, spiritele alese de la Humanitas? Simplu! Radu Călin Cristea alocă un spațiu important intelectualilor care l-au susținut, în timpul mandatelor, pe fostul președinte Băsescu. Nu-i nicio surpriză că printre numele celor care formează, în opinia lui Cristea, elitele regimului Băsescu, se regăsesc mulți dintre autorii Humanitas. De aici și până la izbucnirea războiului pentru „apărarea moralității și a normalității” n-a mai fost decât un pas. Pe care l-a schițat, patetic, Lidia Bodea.

Ce spune Radu Călin Cristea

Contactat de Evenimentul zilei, Radu Călin Cristea, autorul volumelor Împăratul cu șapcă. Regimul Traian Băsescu și elitele sale, a declarat: „Sincer, aș fi flatat ca aceste cărți să fi provocat un asemenea război. Volumele au cam 1.100 de pagini, normal că, atunci când scriu despre elitele intelectuale care l-au susținut pe Băsescu, vine vorba și despre anumiți autori publicați de Humanitas. E totul trecut acolo, cu citate, editoriale etc, toate din perioada 2004-2014. Consider că regimul lui Băsescu a fost unul autoritarist, care a încălcat multe din valorile democrației, prea puțin criticate de intelectualii noștri”.

Cele mai interesante lansări​

Dincolo de scandalul izbucnit între Humanitas și RAO, au avut loc și lansări ale unor cărți valoroase. Menționăm, mai jos, câteva.
Colecția 12 cărți esențiale (Editura Humanitas)
John Stuart Mill, Despre libertate; Julien Benda, Trădarea cărturarilor; Allan Bloom, Criza spiritului american: Cum universitățile au trădat democrația și au sărăcit sufletele studenților; Octavio Paz, Dubla flacără: dragoste și erotism; Roger Scruton, Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți; David Eagleman, Incognito: Viețile secrete ale creierului; Mario Vargas Llosa, Civilizația spectacolului; Alain Besançon, Nenorocirea secolului: Despre comunism, nazism și unicitatea „Soah”-ului; Konrad Lorenz, Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate; Pierre Manent, Cum de putem trăi împreună: 16 lecții de filozofie politică pe înțelesul oricui; Oscar Wilde, De profundis; Czeslaw Milosz, Gândirea captivă;
„Cele trei fiice ale Evei” – Elif Shafak (Editura Polirom)
„Greva păcătoșilor” – Florin Chirculescu (Editura Nemira)
„Amintirile lui George Enescu” – Bernard Gavoty (Editura Curtea Veche)
„Vișinescu, torționarul uitat” – Adrian Muraru (Editura Polirom)
„Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” – Bogdan Bucur (Editura RAO)