Adevărata față a națiunii turce

Adevărata față a națiunii turce

Turcii sunt xenofobi, conservatori, ultranaționaliști, citesc rar cărți și consideră că femeile sunt inferioare bărbaților. Acestea sunt câteva dintre rezultatele unui sondaj efectuat recent în Turcia.

Trei din patru turci nu doresc ca strănii să dețină proprietăți pe teritoriul țării lor, iar nouă din zece au declarat că nu au petrecut vacanțe peste hotare.

Aproape 70% dintre respondenți au declarat că nu citesc cărți, iar cam tot atâția nu cumpără produse de înaltă tehnologie imediat după apariția acestora pe piață.

Cei mai mulți dintre bărbați (57%) cred că femeile nu ar trebui să umble pe străzi cu brațele și picioarele descoperite. Rămânem la capitolul statutul femeilor, și aflăm că 70% dintre respondenții masculini consideră că femeile trebuie să ceară permisiunea soților atunci când decid să se angajeze.

O stranie viziune democratică

Interesant este și amănuntul că opinia publică pare a contestal egile statului. 53% dintre turci cred că femeile din justiție, învățământ și alte instituții publice ar trebui să poarte vălul islamic, deși constituția interzice acest lucru.

Turcii au și o viziunea aparte despre democrație. 88% cred că țara ar trebui guvernată democratic, dar 48% consideră că armata ar trebui să intervină "atunci când este nevoie". În ultimii 50 de ani, armata turcă a răsturnat patru guverne.

"Nu este nicio surpriză că suntem xenofobi"

Sondajul, intitulat "Cine suntem?", a fost comandat de unul dintre cele mai citite ziare din Turcia, Hurriyet. Un apreciat institut de sondare a opiniei publice, Konda, a intervievat 6.482 de persoane. "Rezultatele arată că femeile nu dețin controlul vieții private", a concluzionat analistul turc Tarhan Erdem.

"Credem că războiul de independență este în plină desfășurare, așa că nu este nicio surpriză că suntem xenofobi. Încă ne luptăm cu străinii" - Ahmet Insel, editorialist turc.

POLITICĂ ÎN TURCIA

Din 1923, Turcia este o republică parlamentară. Președintele statului este Abdullah Gul, iar premier este Recep Tayyip Erdogan. În Parlament, majoritar este Partidul Justiției și Dezvoltării, formațiune de orientare islamistă. Președintele are puteri reduse, iar putere executivă este exercitată de primul ministru și Consiliul de Miniștri.

Puterea legislativă revine Parlamentului unicameral - Marea Adunare Națională a Turciei, formată din 550 de membri. Justiția este independentă de Legislativ și Executiv.

Femeile au câștigat dreptul de vot în 1933, la zece ani de la proclamarea Republicii. Au drept de vot toate persoanele trecute de vârsta de 18 ani. Există peste 50 de partide politice înregistrate, iar mare succes au formațiunile conservatoare.

Surse: The Guardian, Wikipedia

Ne puteți urmări și pe Google News