Adevăr sau Provocare? Putin îi dă cu tifla lui Erdogan în Marea Neagră

Adevăr sau Provocare? Putin îi dă cu tifla lui Erdogan în Marea Neagră

De când președintele egiptean Mohamed Morsi, aparținând Frăției Musulmane, a fost răsturnat de la putere printr-un puci dat de forțele armate egiptene, relațiile dintre Egipt și Turcia sunt execrabile.

Antagonismul dintre noul regim al lui Abdel el-Sisi, un antiislamist convins, și Recep Tayyip Erdogan, un fundamentalist islamic, apropiat de Frăția Musulmană, se vede în toată amploarea sa în Libia, unde Cairo și Ankara susțin fiecare o altă tabără din cele care se înfruntă cu ferocitate.

De aceea, anunțul făcut de Moscova îl va irita cu siguranță la culme pe Erdogan: astfel, Rusia și Egiptul vor efectua un exercițiu naval comun, „Puntea Prieteniei 2020”, în Marea Neagră, adică chiar sub nasul Turciei.

„Grupuri tactice de nave ale Flotei Mării Negre și ale marinei egiptene, sprijinite de aviație, se vor antrena pentru a proteja împreună rutele marine de diverse amenințări”, a explicat Ministerul rus al Apărării, citat de Opex 360.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Exercițiile vor pune cu precădere accentul pe reaprovizionarea pe mare, pe comunicații și pe acțiunile de inspectare împotriva navelor suspecte”, a continuat ministerul de la Moscova, precizând că sunt programate și trageri de artilerie și rachete.

„Obiectivele exercițiului sunt de a consolida și de a dezvolta cooperarea militară între marina egipteană și marina rusă, în interesul securității și al stabilității pe mare”, a rezumat ministerul rus.

Potrivit expertului militar egiptean, Nabil Murraham, citat de Arab News, participarea marinei egiptene la acest exercițiu, care în plus este organizat și în Marea Neagră, este un mesaj adresat Turciei.

Un membru al Consiliului Egiptean al Afacerilor Externe, Ayman Salama, a subliniat că anunțul acestor manevre survine într-un „moment important, în mijlocul tensiunilor în Mediterana, din cauza acțiunilor Ankarei care urmărește să controleze resursele energetice”.

Și Salama a adăugat: „Întărirea relațiilor strategice dintre Egipt și Rusia este o sursă de îngrijorare pentru Ankara, ale cărei relații cu Moscova s-au deteriorat din cauza intervențiilor turce în Libia și al conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan.”

Nu trebuie uitat că Egiptul a semnat recent cu Grecia un acord maritim de natură a irita o dată mai mult Turcia, care are pretenții asupra apelor grecești.

Interesant este că vasele egiptene vor fi obligate să traverseze strâmtorile turce Bosfor și Dardanele pentru a putea ajunge în Marea Neagră.

Accesul în aceste strâmtori este reglementat de Convenția de la Montreux, semnată în 1936, care impune condiții stricte navelor militare, în funcție de naționalitate și de tonaj.

Astfel, orice navă trebuie să își anunțe trecerea cu un preaviz de 15 zile (pentru statele ne-riverane) și de 8 zile (pentru riverani).

În plus, tonajul vaselor de război aflate în tranzit simultan este limitat la 15.000 de tone.

Iar prezența lor în Marea Neagră, dacă nu aparțin unui stat riveran, nu trebuie să depășească 21 de zile.