Rusia nu va trimite trupe în Ucraina, spune ministrul rus de Externe. Și Putin afirmase, însă, că Moscova și-a retras militarii de la granița cu Ucraina, dar NATO și SUA l-au contrazis.
Nu avem intenția să trimitem trupe în Ucraina. Limba rusă, Biserica Ortodoxă Rusă s-au născut pe teritoriul Ucrainei de astăzi, iar noi nu ne considerăm străini unii pe alții”, a afirmat șeful diplomației de la Moscova.
Alarmă din 2008
Pe de altă parte, un document secret publicat, marți, de Wikileaks dezvăluie faptul că ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, ar fi avertizat Washingtonul, în 2008, că implicarea SUA, UE și NATO în Ucraina ar putea împărți țara în două.
„După o primă reacție tacită la intenția Ucrainei de a semna Planul de acțiune pentru aderare la NATO (MAP) la summitul de la București, ministrul de Externe Lavrov și alți importanți oficiali au reiterat opoziția puternică a Moscovei, subliniind că Rusia va considera extinderea Alianței spre Est ca o potențială amenințare militară”, se arată în documentul din 2008, redactat de William Burns, pe atunci ambasadorul SUA la Moscova, în prezent adjunctul secretarului de stat al SUA.
„Extinderea NATO, în special prin aderarea Ucrainei, rămâne o problemă «emoțională și nevralgică» pentru Rusia, însă considerente politice strategice arată o opoziție puternică față de integrarea Ucrainei și Georgiei. În Ucraina, aceste argumente conțin temerea că țara ar putea fi divizată, ceea ce ar putea conduce la violențe și chiar la război civil, iar Rusia ar fi nevoită să intervină”, afirmă documentul respectiv.
Nou avertisment privind războiul civil
Tot Lavrov este cel care a spus, ieri, în interviul pentru Bloomberg TV, că „Ucraina este «mai aproape ca niciodată de un război civil». „Trebuie soluționată criza, ținând cont de interesele tuturor regiunilor Ucrainei”, declara el. Referindu-se la alegerile prezidențiale din 25 mai din Ucraina, ministrul a afirmat că acestea nu pot fi legitime atâta timp cât violențele continuă în sud-estul țării, unde „este un adevărat război’’ și unde Rusia consideră că acționează „mercenari din SUA”.
Rusia afirmă că următorul președinte al Ucrainei, ales în scrutinul anticipat din 25 mai, nu va fi pe deplin legitim. Totuși, un oficial rus, președintele Dumei de Stat, Serghei Narâșkin, a subliniat că „situația va fi chiar și mai tristă dacă aceste alegeri nu vor avea loc”. În opinia acestuia, este greu de imaginat alegeri prezidențiale legitime în condițiile „operațiunii de represalii împotriva a două regiuni cu șapte milioane de locuitori”.