Evenimentul Zilei > Politica > Aderarea României la Schengen. Noua strategie a lui Ciucă. „Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”
Aderarea României la Schengen. Noua strategie a lui Ciucă. „Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”

Aderarea României la Schengen. Noua strategie a lui Ciucă. „Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”

Guvernul a luat în calcul o nouă strategie pentru aderarea României la spațiul Schengen. Nicolae Ciucă nu consideră că șantajul va ajuta și că țara noastră merită acest drept fără să apeleze la diverse trucuri.

La Guvern se ia în calcul o schimbare de strategie în privința aderării la spațiul Schengen. Nicolae Ciucă deja s-a gândit la o soluție pentru a ajuta România. Premierul le-ar fi spus apropiaților că este mai „bine să nu forțăm, dacă putem amâna. Procedura, ca variantă de rezervă este posibil pentru o dată ulterioară”.

Nicolae Ciucă a mai declarat că Austria vede diferit aderarea la Schengen. „Ei au o problemă legată de felul în care funcționează spațiul Schengen”, a mai spus Ciucă, conform surselor. Premierul a mai precizat că România nu are nevoie să apeleze la arme de șantaj. „Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”.

Consiliul European poate mai mult decât JAI”, ar fi spus Ciucă, care mizează pe un sprijin puternic în cadrul Consiliului European.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Iohannis, despre aderarea României la Schengen

Și președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj pentru cancelarul austriac, care a acuzat România că a ajutat peste 75.000 de migranți să traverseze ilegal țara.

„România e pregatită de 11 ani să devină parte a spațiului Schengen, acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani când experții au făcut verificări aprofundate. Oare după 11 ani România mai este pregatită? S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări, care s-a făcut săptămâna trecută, la care au participat experți din CE. Raportul este și de această dată foarte pozitiv, îndeplinim toate cerințele pentru a fi parte a Schengen.

Între timp au mai apărut politicieni, probleme pe care putem să le întelegem, cu migrația, însă chiar dacă le înțelegem, trebuie să clarificăm și noi niște lucruri. România nu a fost, nu este și nu va fi o țară care permite migrația necontrolată. Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care după părerea noastră trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu va exista un flux migratoriu necontrolat, noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și aceste lucruri vor fi explicate și părții austriace.

Cert este că nu prin România și nu din România vin acești migranți. Ruta balcanică este problematică, știm acest lucru, dar România nu este parte din ruta balcanică de migrație ilegală. Nu dorim să se vorbească despre noi fără noi”, a reacționat, miercuri, Klaus Iohannis, potrivit știripesurse.