Au trecut douăzeci de ani de la adoptarea monedei unice. Cât de benefică a fost această măsură pentru țările respective? Dar pentru cerățenii lor?
Doi economiști de la Centrum für Europäische Politik (CEP) din Freiburg, Germania, au realizat un studiu privind beneficiile și pierderile trecerii la moneda unică în urmă cu două decenii.
Potrivit autorilor, Germania este de departe țara care a profitat cel mai mult de pe urma introducerii monedei euro: din 1999 până în 2017, beneficiul a fost de aproape 1,9 trilioane de euro. Această sumă corespunde unei valori de circa 23.000 de euro pe locuitor.
În afara Germaniei, doar Olanda a mai avut avantaje substanțiale de pe urma trecerii la euro, arată studiul. Astfel, aceasta a obținut un câștig net de 346 de miliarde de euro, câștigul pe cap de locuitor fiind foarte apropiat de cel al germanilor: 21.000 de euro.
De asemenea, în primii ani de după adoptarea monedei unice, Grecia a beneficiat masive de aceasta, însă, după 2011, a suferit pierderi importante. Pe ansamblul perioadei, soldul Atenei este totuși pozitiv, cu un câștig net de 2 miliarde.
În toate celelalte state, euro a dus la căderea prosperității. Marile păgubașe sunt Franța, cu o pierdere totală de 3,6 trilioane de euro (-56.000 de euro pe cap de locuitor), și Italia, cu o pierdere de 4,3 trilioane de euro (-73.600 de euro pe cap de locuitor).
Nu este de mirare că Franța se confruntă cu o amplă mișcare de numulțimire socială („Vestele Galbene”), care acuză tocmai pauperizarea populației, iar Italia se află în fruntea plutonului țărilor eurosceptice din Europa de Vest.