Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări

Bombă atomică. Sursa foto: Pixabay

Rusia a anunțat, ieri, că început producţia în serie de adăposturi antiatomice. Măsura pare să fie legată de decizia preşedintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să tragă cu rachete americane cu rază lungă de acţiune în ţinte de pe teritoriul Rusiei. Țările din Europa au început, și ele, să-și avertizeze cetățenii în contextul în care pericolul folosirii de arme nucleare e tot mai mare.

Autorităţile suedeze au început să trimită săptămâna aceasta către 5,2 milioane de gospodării un ghid actualizat cu instrucţiuni despre modul de acţiune în caz de criză sau de război, după ce în ultimele luni celelalte state nordice au trimis recomandări similare, iar statele baltice şi-au actualizat propriile ghiduri de apărare civilă şi securitate.

Suedia a reeditat şi actualizat încă din 2018 ghidul "Om kriget kommer" (Dacă vine războiul), o broşură tipărită prima dată în 1943.

Stocuri de alimente, apă și medicamente în Suedia

Iniţiativa din 2018, când în titlul ghidului a fost adăugat cuvântul "criză", a fost atunci justificată de înrăutăţirea situaţiei de securitate în Europa, după ce cu patru ani în urmă Rusia anexase peninsula ucraineană Crimeea.

Agenţia Suedeză pentru Urgenţe Civile (MSB), o organizaţie subordonată Ministerului Apărării, a actualizat acum ghidul, concentrându-se mai mult pe aspecte precum alarmele de avertizare pentru populaţie şi cum să se protejeze aceasta pe internet şi împotriva dezinformării.

Autorităţile suedeze recomandă în acest ghid populaţiei să îşi facă stocuri de alimente, apă, medicamente şi alte bunuri de primă necesitate pentru cel puţin o săptămână.

Noua versiune a ghidului include şi alte aspecte, precum nevoia de a rămâne calm în situaţii de urgenţă, modul de abordare a acestor chestiuni cu copiii, procedurile de prim ajutor şi de asemenea sfaturi de urmat în cazul celor care au animale de companie.

"Situaţia politicii de securitate este serioasă şi noi toţi trebuie să ne consolidăm capacitatea a face faţă diferitelor crize şi, în caz extrem, războiului", a declarat directorul general al MSB, Mikael Frisell.

Stocuri de alimente. Sursa foto: Pixabay

Finlanda își avertizează cetățenii

Autorităţile finlandeze au publicat de asemenea un ghid online similar săptămâna aceasta, denumit "Pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi crize" şi elaborat de aproximativ 20 de instituţii oficiale şi ONG-uri.

Broşura face parte din strategia lansată de guvernul finlandez în 2022 pentru a creşte rezilienţa ţării în faţa evenimentelor de mare impact social ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Aceste evenimente includ întreruperi prelungite în furnizarea apei, electricităţii şi comunicaţiilor, evenimente meteorologice extreme, accidente grave şi crize îndelungate, cum ar fi o pandemie sau un conflict militar.

Pe lângă instrucţiuni, ghidul conţine informaţii despre activităţile hibride şi de influenţare prin mass-media, activităţi atribuite statelor ostile, şi explică cum trebuie menţinută capacitatea acţiune în timpul crizelor şi de ajutorare a celorlalţi, transmite agerpres.

Danemarca şi Norvegia, măsuri similare

Danemarca şi Norvegia au trimis la rândul lor astfel ghiduri populaţiei la domiciliu sau pe adresele de e-mail, făcând referire la ameninţarea şi riscul crescut de evenimente meteorologice extreme în ultima vreme.

În cazul Norvegiei, la sfârşitul lunii octombrie recomandările generale au fost actualizate, cetăţenii fiind sfătuiţi să se aprovizioneze cu produse de bază pentru cel puţin o săptămână, în loc de trei zile, aşa cum era recomandarea anterioară.

La începutul lunii septembrie, guvernul danez a trimis o broşură digitală denumită "Pregătiţi pentru crize", ce recomandă cetăţenilor să se aprovizioneze cu produse esenţiale pentru o perioadă de trei zile, respectiv minim trei litri de apă de persoană pe zi, alimente neperisabile, o trusă de prim ajutor, produse de igienă şi tablete de iod.

În aceeaşi direcţie au acţionat şi ţările baltice, fostele republici sovietice Estonia, Letonia şi Lituania, care se învecinează direct cu Rusia şi Belarus. Acestea şi-au actualizat planurile de apărare civilă şi de criză în ultimele luni pentru a le distribui cetăţenilor.

Recomandări pentru populație în Lituania și Letonia

Lituania a fost prima care a vorbit deschis în materialele de apărare civilă despre riscul de a fi invadată de o ţară ostilă - cu aluzie la Rusia -, într-o broşură actualizată în 2016, iar acum a enunţat recomandările privind procedurile de urgenţă pe un site web, lt72.lt, de unde poate fi descărcată cea mai recentă versiune a broşurii. Denumirea website-ului face referire la recomandarea constituirii pentru cel puţin 72 de ore a unor provizii de alimente, medicamente şi alte bunuri de primă necesitate care trebuie să fie disponibile în caz de urgenţă sau război.

În primăvara anului trecut, Letonia a publicat o broşură asemănătoare cu instrucţiuni pentru constituirea unui mic stoc de produse esenţiale, plus sfaturi despre folosirea adăposturilor, pregătirea evacuării şi informarea din surse mass-media considerate de încredere pentru a nu cădea victimă zvonurilor şi dezinformării.

Pliante distribuite populației în Estonia

În Estonia, la sfârşitul lunii aprilie, autoritatea serviciilor de urgenţă a distribuit pliante de instrucţiuni către aproape 600.000 de gospodării despre comportamentul în situaţii de criză. Ghidul, care poate fi accesat şi online, explică cum ar trebui să se comporte cetăţenii atunci când sună sirenele de urgenţă, în timpul unei evacuări sau când caută adăpost.

În plus, sunt oferite îndrumări despre realizarea de provizii esenţiale, a unui bagaj de luat în caz de evacuare, precum şi numere de telefon şi site-uri web importante. Informaţiile sunt publicate în estonă, engleză, rusă şi ucraineană.