Acuzațiile UDMR: Comisia COVID-19 nu s-ar mai fi întâlnit de o lună și jumătate

epa08383272 The patient's prayer beads on display as nurse Nathalie tends to the patient with the COVID-19 disease in the intensive care unit during the night shift at the Etterbeek-Ixelles site of the Iris Sud Hospitals in Brussels, Belgium, 24 April 2020, amid the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. Countries worldwide increased their measures to prevent the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat a declarat că autoritățile nu au mai convocat Comisia de specialiști pentru Covid-19 de o lună și jumătate.

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, Laszlo Attila (UDMR), care candidează pentru un nou mandat, a susținut, miercuri seara, în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, că de o lună și jumătate nu a mai fost convocată Comisia pentru managementul epidemiologic al COVID-19. Este un interval de timp când pandemia a crescut în ritm galopant, bătând de la o zi la alta recorduri negative.

Laszlo Attila a precizat că are această informație de la medicul Alexandru Rafila, care este vicepreședinte al comisiei, informează G4media.

„Comisia nu s-a întrunit de o lună și jumătate. Acest comitet nu a fost convocat să se reunească de o lună jumate. Există posibilitatea ca unii membri din acest comitet să fie consultați. Eu de o lună de zile încerc să mă consult cu acești oameni, să evaluez măsurile”, a afirmat Laszlo Attila.

Urgență: creșterea capacității de testare

Senatorul UDMR a precizat că specialiștii din această comisie spun de luni de zile că trebuie să creștem capacitatea de testare și capacitatea de a face anchete epidemiologice.

„Acești oameni ne-au prezentat că în acest moment ar trebui să avem o capacitate de testare de 120-150 de mii de teste pe zi”, a susținut președintele Comisiei de Sănătate din Senat.

Comisia de management clinic și epidemiologic al Covid-19 l-a avut inițial în fruntea ei pe profesorul Adrian Streinu-Cercel, care a fost demis în luna aprilie în urma unor declarații controversate, care vizau printre altele carantinarea totală a vârstnicilor. În locul lui a fost numită Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Vicepreședintele acestei comisii este profesorul Alexandru Rafila.

Criză de epidemiologi

În urmă cu 5 zile, Adriana Pistol, a atras atenția că România are cel mult 140 de epidemiologi, un număr mic, având în vedere faptul că fiecare spital ar trebui să aibă un astfel de specialist. Aceasta crede că este nevoie de un control riguros al persoanelor izolate.

„În momentul în care a început să crească foarte mult numărul de cazuri, în mod evident nu mai există persoane şi timpul necesar să detaliezi o anchetă epidemiologică (...) Unele persoane nu declară. Ce s-a făcut: au fost detaşaţi medici rezidenţi, medici şcolarişti, inclusiv colegi medici din sistemul armatei, tot epidemiologi, astfel încât cel puţin să se vorbească cu fiecare persoană în parte. E nevoie de mult mai mult ca să poţi să ţii în frâu o astfel de pandemie”.