O gură de oxigen pentru medicii epidemiologi. Cine le-a sărit în ajutor
- Feri Predescu
- 5 noiembrie 2020, 19:38
Este nevoie acută de voluntari pentru anchetele care trebuie efectuate de medicii epidemiologi ai DSP Constanța, motiv pentru care zeci de studenți la Medicină, precum și medici școlari, care și-au suspendat activitatea din cauza scenariului roșu în care se află orașul, dau o mână de ajutor sistemului de sănătate.
Asociația Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici din cadrul Universității Ovidius, din Constanța, a răspuns pozitiv apelului făcut de către Prefectură și Direcția de Sănătate Publică. Peste 50 de studenți s-au înscris ca voluntari la DSP, care se vede depășită de situație, și au început deja să facă anchete epidemiologice. „În plus studenții mediciniști monitorizează și persoanele infectate sau suspectate de infecție cu SARS COV-2”, a explicat purtătorul de cuvânt al Universității Ovidius Constanța, Valentin Vanghelescu.
Potrivit vicepreședintelui Asociației Studenților Mediciniști Constanța, Simona Boncu, „voluntarii sunt organizați în grupuri de 5-6 studenți, pe zi, și stau, în funcție de programul pe care îl au, 5-6 ore, unii dintre ei mai puțin, de la 8 dimineață până la 8 seara”. Prima tură de studenți voluntari s-a prezentat la centrul de monitorizare de la DSP încă de duminica trecută și de atunci muncesc, pe rând, în permanentă. În paralel, urmează și cursurile Facultății de Medicină.
Pentru că orașul Constanța este în scenariul roșu, studenții fac ore online. Ei își adaptează, astfel, cursurile, programului de voluntariat la DSP. Sunt acceptați însă doar studenții din anii clinici, de la anul IV până în anul VI, care nu au intrat în contact cu persoane infectate în ultimele 14 zile şi care, în acelaşi interval de timp, nu au prezentat niciun simptom specific virusului, cum ar fi: febră, dificultăţi de înghiţire şi respiraţie, tușe intensă, tulburări ale gustului sau ale mirosului.
Nu numai studenții mediciniști au răspuns apelului autorităților. De când școlile din oraș au intrat în scenariul roșu, medicii din unitățile de invățământ au devenit, și ei, disponibili. Fac deja anchete epidemiologice. "Există 14 medici școlari care, la fel, în două ture de câte 7 sunt la sediul DSP pentru anchete epidemiologice, la care se adaugă încă 5 medici, la momentul de față, care participă la recoltarea probelor pentru pacienții oncologici, tot la sediul DS Constanța”, a declarat prefectul Silviu Coșa.
Toți voluntarii beneficiază de training specializat realizat zilnic de către reprezentanţii DSP în colaborare cu Asociația Studenților Medicinilti și Tinerilor Medici din Constanța. La solicitarea autorităţilor județene, numărul studenţilor implicaţi va fi suplimentat. De la debutul pandemiei, în județul Constanța au fost confirmate 6 860 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 154 de persoane au decedat. Rata infectării în județ este de 2, 53 la mia de locuitori, iar pe oraș a ajuns la 3,99, Constanța fiind în scenariul roșu.