Acuzații venite din Belarus. Occidentul nu dorește să implice Minsk-ul în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina

Aleksandr Lukașenko. Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Ministerul de Externe din Belarus a precizat că Occidentul nu dorește să implice autorităţile de la Minsk în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. ''Occidentul se opune implicării Belarus în procesul de negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina'', a anunțat Ministerul de Externe din Belarus.

''Occidentul nu doreşte să implice Belarus în procesul de încheiere a unor acorduri între Federația Rusă și Ucraina'', a declarat Anatoli Glaz, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, la postul de televiziune Belarus-1.

Acuzațiile formulate de oficialii din Belarus

El a mai menționat că Occidentul ''în mod cert nu intenționează'' să țină cont de interesele Belarus, fapt sesizat de Minsk. ''În ceea ce privește participarea noastră, voi susţine, ca diplomat, că este absolut normal ca orice stat suveran să dorească și chiar să solicite ca interesele tale ca stat suveran, să fie luate în considerare în cadrul noii arhitecturi de securitate, despre asta este vorba în momentul de faţă. Prin urmare, este ciudat să fie surprinși de dorința noastră", a spus purtătorul de cuvânt.

În plus, Glaz a confirmat informația potrivit căreia anterior ministrul belarus de externe Vladimir Makei i-a transmis în acest sens diplomaților UE o notă pe care nu a făcut-o publică. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului belarus al Afacerilor Externe, aceasta este o practică obișnuită. Glaz a mai spus că în procesul de dialog referitor la politica externă și a altor instituţii din Belarus și din Polonia, multe probleme de securitate pot fi rezolvate.

„În continuare, vom insista și pentru un dialog”

''Purtăm un dialog cu Polonia și până acum am reușit să discutăm și să înlăturăm problemele stringente'', a spus el. Potrivit lui Glaz, Belarus intenționează să continue să insiste asupra dezvoltării unui dialog cu Polonia. "În continuare, vom insista și pentru un dialog, îl vom folosi ca instrument principal. Suntem pentru dialog şi așa va fi şi în continuare", a spus Glaz.

Unele mass-media au publicat recent o scrisoare din 6 aprilie semnată de șeful diplomaţiei belaruse, în care acesta sugera ca țările UE să renunțe la politica de sancțiuni și să reia dialogul. Scrisoarea mai susţinea că sancțiunile ''afectează extrem de negativ cetăţenii belaruși de rând''