Acuzații grave. Un comisar de poliție conduce discreționar Consulatul din Roma

Acuzații grave. Un comisar de poliție conduce discreționar Consulatul din Roma

Un fost angajat al Consulatului României de la Roma, Italia, susține că misiunea diplomatică este condusă în mod dictatorial de Tiberiu Trifan, coordonatorul Secției. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) neagă că ar avea o problemă cu polițistul transformat în diplomat.

Potrivit lui Andrei Tomiță, angajații nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, nu beneficiază de un contract individual de muncă, ci sunt plătiți în baza unor convenții civile fără nicio valoare juridică. Trifan mai este acuzat că nu respectă codul deontologic al diplomaților. Potrivit fostului angajat, Trifan organizează ședințe în biroul său și ține funcționarii consulari în picioare, are discuții personale pe mobil și îi obligă pe subordonați să aștepte și câte 15 minute terminarea dialogului.

În vorbirea directă folosește apelativele „mă” și „bă” atunci când se adresează acestora. „Folositi expresii incalificabile de genul „vreți să mă port cu voi ca la armată sau ca la poliție și să vă calc pe cap, că dacă asta vreți, eu pot să o fac și pe asta”, se arată într-o scrisoare transmisă Evenimentului zilei.   Interdicții absurde

În plus, consulul Trifan interzice funcționarilor consulari să se întâlnească în grupuri după terminarea programului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu opt luni, scrisoarea prin care Andrei Tomiță cerea să i se plătească orele suplimentare și în care se reclamau probleme de conduită ale consulului Trifan a fost transmisă Consulatului din Roma, însă fostul angajat nu a primit niciun răspuns. ”După 7 luni mi-am dat demisia și am rămas cu un gust amar. Am decis să fac publice toate aceste lucruri deoarece noii șefi au început să dea afară din foștii colegi. M-aș simți complice dacă tac. Convențiile civile nu mai sunt reglementate de noul Cod civil. În urma colaborării am rămas cu un gust amar și cu restanțe financiare”, a declarat pentru EVZ, Andrei Tomiță.   Calificativ „foarte bine”, dar nu pentru diplomați

El mai susține că Trifan a fost adus la Roma cu puțin înainte de ultimele alegeri prezidențiale, că a fost detașat de la Chișinău, el fiind polițist de formație. „Noul șef nu dorește concursuri, încearcă să aducă doar apropiați. L-a transformat pe omul de la poartă în personal consular”, ne-a mai declarat Tomiță.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe susține că în 2014, Tiberiu Trifan a obținut calificativul „foaret bine” și că nu au fost înregistrate reclamații privind limbajul folosit de Trifan la adresa personalului din Secția Consulară a Ambasadei României la Roma. „Menționăm că timpul de lucru este de maximum 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână”, iar despre politica de anhgajări a Consulatului  MAE susține că „fiecare oficiu consular stabilește, în funcție de specificul local, care sunt criteriile și procedurile de selecție”.   A picat testul grilă

Pe site-ul MAE, numele lui Tiberiu Florea Trifan apare la categoria „respinși” după prima probă, testul grilă, la Concurs de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular al României pe 2014.

Potrivit ultimilor declarații de avere, Tiberiu Trifan a fost până în 2009 comisar-șef al Departamentului Schengen din cadrul Ministerului de Interne, după care a fost trimis ca și consilier de ministru apoi ministru plenipotențiar la Chișinău până în 2014.