Acuzații grave. Arme îngrozitoare folosite de Turcia împotriva kurzilor sirieni

Acuzații grave. Arme îngrozitoare folosite de Turcia împotriva kurzilor sirieni

Operațiunea turcă în Siria este puternic criticată, în special de țările coaliției anti-jihadiste

Având în vedere că Forțele Democratice Siriene au avut un rol determinant împotriva combatanților Statului Islamic, temerea coaliției anti-jihadiste este că toate eforturile depuse în ultimii cinci ani împotriva organizației teroriste vor fi anulate de ofensiva lui Recep Tayyip Erdogan.

În orașul Ras al-Ain, forțele turce au procedat la bombardamente aeriene masive. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), care dispune de informatori la fața locului, fapt confirmat și de un corespondent al AFP, natura munițiilor folosite de armata turcă a fost denunțată de autoritățile kurde siriene.

„Încălcând flagrant legislația și tratatele internaționale, agresiunea turcă împotriva Ras al-Ain se desfășoară cu toate tipurile de arme. Față de eșecul evident al planului său, Erdogan folosește arme interzise la nivel internațional, cum ar fi fosforul sau napalmul ", se arată într-un comunicat al autorităților kurde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Momentan nu este posibil să se confirme acuzațiile formulate de autoritățile kurde împotriva forțelor turce. Un videoclip care arată un cadavru ars, difuzat de Rojava Kurd News prin Twitter, nu clarifică lucrurile.

Cu toate acestea, OSDO a spus că a "identificat victimele arsurilor care au ajuns la spitalul Tal Tamr în ultimele două zile". „Solicităm organizațiilor internaționale să își trimită echipele pentru a examina rănile acestor victime”, a declarat Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al forțelor kurde.

"Instalațiile medicale din nord-estul Siriei nu mai au experți după retragerea ONG-urilor din cauza invaziei turce", a adăugat el.

Muniția cu fosfor alb și cu napalm nu este total interzisă, așa cum susțin autoritățile kurde, dar utilizarea lor este strict reglementată de Protocolul privind interzicerea sau restricționarea utilizării armelor incendiare din Convenția privind interdicțiile sau restricțiile privind utilizarea anumitor arme convenționale, adoptată la 10 octombrie 1980

Astfel, este permisă utilizarea fosforului alb pentru a lumina o zonă, a marca o țintă sau a crea un ecran de fum pentru a ascunde o poziție la vederea adversarului.

Coaliția anti-jihadistă o folosește la Mosul pentru a permite civililor să fugă și să scape de strânsoarea jihadiștilor, scrie Opex 360. Pe de altă parte, utilizarea unei astfel de muniții este interzisă când vine vorba de lansarea de atacuri aeriene „în interiorul unei concentrări de civili”. Deși Turcia a semnat Convenția privind interdicțiile sau restricțiile privind utilizarea anumitor arme convenționale, ea nu a aderat la Protocolul privind armele incendiare.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, nu a confirmat utilizarea muniției cu fosfor alb și napalm. A făcut însă câteva observații uimitoare: „Toată lumea știe că nu există arme chimice în arsenalul forțelor armate turcești", a spus el, înainte de a acuza forțele kurde că le folosește în scop să acuze Ankara „Or, fosforul alb și napalmul nu sunt considerate arme chimice, deși unele ONG-uri și-ar dori să fie, deoarece provoacă arsuri „chimice” și „suferințe inutile”.