Un ONG a realizat un studiu care face referire la execuţii sumare şi alte fapte de violenţă şi ameninţări faţă de civili. Toate s-au petrecut îîn perioada 27 februarie şi 14 martie. Organizația cere ca forţele ruse să facă obiectul unor anchete pentru presupusele crime de război.
ONG-ul Human Rights Watch a putut documenta mai multe cazuri de încălcări ale legilor războiului de către forţele militare ruse împotriva unor civili în zonele ucrainene ocupate Kiev, Harkiv, Cernihiv, arată organizaţia într-un comunicat, duminică. Se referă la violuri repetate, execuţii sumare şi alte fapte de violenţă şi ameninţări împotriva civililor între 27 februarie şi 14 martie. ONG-ul poate confirma cazuri de furt al bunurilor civile comis de militari ruşi.
"Cazurile pe care le-am documentat dovedesc o cruzime şi o violenţă de nedescris şi deliberate împotriva unor civili ucraineni", a declarat Hugh Williamson, director al diviziei Europa şi Asia centrală a Human Rights Watch. "Violuri, crime şi alte acte de violenţă împotriva unor persoane deţinute de forţele ruse ar trebui să facă obiectul unor anchete pentru presupuse crime de război".
Reamintim, legile războiului interzic omuciderea voluntară, violurile şi alte violenţe sexuale, tortura şi tratamentele inumane asupra combatanţilor capturaţi şi a civililor în detenţie. Jaful şi distrugerile sunt de asemenea interzise. Oricine ordonă sau comite deliberat asemenea acte sau le ajută sau încurajează este răspunzător de crime de război.
"Rusia are obligaţia legală internaţională să ancheteze imparţial crimele de război presupuse a fi comise de soldaţii săi", a concluzionat Hugh Williamson. ONG-ul indicase anterior şi posibile crime de război ale forţelor ucrainene împotriva unor prizonieri ruşi.
Vladimir Putin trebuie pedepsit
Carla Del Ponte, fost procuror, a declarat că Vladimir Putin, cât și alți înalți funcționari din Rusia trebuie să răspundă penal pentru crimele comise în Ucraina în ultimele săptămâni. Mii de civili au fost uciși cu sânge rece, milioane de ucraineni au fugit din calea războiuluil, iar orașele în care oamenii își petreceau viața liniștiți au devenit ruine.
„Emiterea unui mandat de arestare este semnalul că o activitate de investigare a fost efectuată. Este singurul instrument care există şi care permite arestarea autorului unei crime de război şi aducerea lui în faţa justiţiei internaţionale. Emiterea unui astfel de mandat nu înseamnă că Putin va fi arestat; dacă rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă îi va fi imposibil să iasă din ţară, iar acesta ar fi un semnal important care arată că numeroase state sunt împotriva lui”, a declarat Carla Del Ponte, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps.
„Trebuie găsite şi dovezi care să incrimineze înalţi responsabili politici şi militari. Dificultatea constă tocmai în a ajunge la vârful lanţului de comandă pentru a stabili cine a planificat, ordonat şi executat aceste crime de război”, a mai declarat Clara Del Ponte, potrivit sursei citate.