Președintele Partidullui Popular din Spania consideră "extrem de grav" că Înaltul Reprezentant european pentru Politică Externă "favorizează" regimul chavist printr-o misiune secretă a oficialilor. Iată ce scrie El Mundo!
Misiunea specială trimisă săptămâna trecută de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, în Venezuela pentru a negocia cu guvernul lui Nicolás Maduro o amânare a alegerilor convocate pentru 6 decembrie a declanșat o furtună politică la Bruxelles ... și, de asemenea, în Spania.
Președintele PP, Pablo Casado, a solicitat, vinerea aceasta, demisia imediată a lui Borrell pentru "albirea" regimului chavist, întrucât, în opinia sa, a rupt consensul european cu privire la Venezuela.
"Ceea ce a făcut Josep Borrell este de o gravitate extremă, că, la câteva zile după ce a cunoscut raportul ONU "cu privire la încălcarea sistematică a drepturilor omului și represiunea generalizată a populației civile" în Venezuela, a trimis "o misiune de oficiali UE pentru a-l favoriza pe Maduro".
"Nu poți 'albi' o nouă fraudă electorală", a acuzat Casado, la încheierea unei ședințe, ținută în Congres, cu deputați venezueleni în exil, la care a participat prin videoconferință președintele responsabil cu Venezuela, Juan Guaidó.
"Acțiunile regimului venezuelean nu pot conta în niciun caz pe un compromis cu diplomația UE", a insistat Casado.
Misiunea pe care Josep Borrell a trimis-o săptămâna trecută în Venezuela pentru a negocia cu dictatura lui Nicolás Maduro întârzierea alegerilor din 6 decembrie a făcut ca unele dintre principalele partide ale Parlamentului European să-i ceară explicaţii Înaltului Reprezentant UE pentru Politica Externă cu privire la misiunea emisarilor speciali la Caracas și să clarifice pe cine a informat despre această călătorie.
Casado a cerut o serie de măsuri: "Să înceteze încălcarea drepturilor omului și să fie eliberați deținuții politici imediat, să fie promovată o anchetă independentă, să se întreprindă acțiunile legale corespunzătoare, să nu fie acceptate alegerile convocate pe 6 decembrie - de un guvern penal - și să fie convocate alegeri prezidențiale libere".
Liderul PP a profitat de ocazie pentru a face o asociere între situația din Venezuela şi cea din Spania: "Cei care încearcă să vă submineze drepturile, încearcă să facă la fel și cu ale noastre. Da, în Spania. Și încearcă să o facă în același mod: caută să dividă opoziția, degradează toate instituțiile, până când vor deţine controlul absolut".
Casado a acuzat Podemos că încearcă să "extindă în Spania aceeași strategie de a submina stâlpii democrației, împotriva opoziției, a celor care ne amenință. Împotriva presei libere, pe care o amenință. Și împotriva judecătorilor. Și vor să controleze urmărirea penală pentru a fi un braț acuzator împotriva opoziției. Dar nu vom permite acest lucru", a punctat el.
Deocamdată, el a legat dezbaterea pentru libertate de moțiunea Vox, într-un mod voalat: "Divizarea opoziției a fost originea tuturor celor petrecute. Pentru ca Spania să continue să fie o democrație puternică, este necesară uniunea de centru-dreapta, care să se regrupeze în jurul unei opțiuni moderate, care este PP".
Și acest lucru este compatibil, în opinia sa, cu ideea de "a nu avea niciun complex în apărarea" monarhiei. Iar Casado este conștient de criticile la adresa sa pentru faptul că a alimentat dezbaterea cu privire la rolul regelui.
Articol de Juanma Lamet
https://www.elmundo.es/internacional/2020/10/02/5f770d66fc6c8315408b45c6.html
Traducerea:Rador