ACUZAŢII din interiorul UNPR: Oprea a căzut ca să îl SALVEZE pe Ponta. A refuzat să îl lase să îşi rezolve singur problemele
- Alexandra Iancu
- 7 martie 2016, 08:15
Ion Răducanu, deputat UNPR de Timiș, acuză actualul sistem politic de îndepărtarea din prim-planul vieții politice a lui Gabriel Oprea și își acuză aliații politici că „au jucat la cacealma”. Acesta anunță că UNPR își va reconsidera poziția față de alegerea primarilor în două tururi, față de asigurarea majorității în Parlament și față de menținerea sau retragerea sprijinului politic pentru președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, scrie timpolis.ro
Deputatul UNPR de Timiș Ion Răducanu, președintele filialei Timiș a UNPR, vicepreşedinte fondator al UNPR şi lider al grupului parlamentar al UNPR din Camera Deputaților, cataloghează demisia lui Gabriel Oprea din funcția de președinte al partidului drept o lovitură pentru UNPR și o mare pierdere: „Decizia o fost surprinzătore pentru toată lumea, însă a fost făcută în maniera cu care generalul nostru ne-a obișnuit, cu onoare și demnitate.”
Ion Răducanu mai spune că, acum, există pericolul ca „nava cu care călătorește UNPR de șase ani să intre în derivă din cauză că nu mai are comandant. Se zice că nimeni nu e de neînlocuit, însă preşedintele fondator al UNPR, Gabriel Oprea, va fi greu de înlocuit! A pus mai presus de orice interesele naţionale şi a fost un ministru eficient şi atent la nevoile celor pe care i-a reprezentat! A asigurat stabilitatea ţării şi a Guvernelor din care a făcut parte. A contribuit la consolidarea sistemului de apărare şi securitate naţională. De aceea, succesorii săi vor avea o sarcină dificilă – vor trebui să combată celebrele cuvinte brâncuşiene „sub umbra unui stejar nu creşte decât iarba!”
Deputatul UNPR acuză sistemul politic actual că a dorit ca Gabriel Oprea să părăsească alianța de centru-stânga și să-l lase pe Victor Ponta să-și rezolve singur problemele sale și ale PSD-ului. „A refuzat și, iată, unde a ajuns! Constrâns de circumstanțe greu de perceput, a părăsit prima scenă politică (sper că pentru scurt timp)”, mai spune Ion Răducanu.
Adăugând că pledează pentru revitalizarea activității Biroului Politic Permanent Național, care sub coordonarea președintelui interimar să țină “pânzele sus”, să mobilizeze organizațiile și activul de partid pentru desfășurarea unei campanii electorale care să le aducă rezultatele scontate. „Nu avem timp de alegeri în partid. Nu trebuie să facem alegeri formale cu rezultate prestabilite. Trebuie să menținem spiritul democratic în partid, să hotărâm împreună în Comitetul Executiv Național strategia viitoare a partidului și chiar reorganizarea acestuia, dacă se impune”, mai spune deputatul UNPR.
Acesta declară că, de la înfiinţare, UNPR a susţinut „cu loialitate şi corectitudine” toate alianţele, și-a respectat partenerii şi, în linia trasată de lider, nu a trădat niciodată nici valorile în care a crezut, nici pe cei alături de care a ales să meargă. Ion Răducanu afirmă că așa-zișii aliaţi politici au trădat UNPR: „S-au jucat cu noi sau au jucat la cacealma. Așa a făcut și PDL, și PNL și, acum, PSD. Analizând perioada care a trecut de la semnarea protocolului de colaborare cu PSD, am ajuns la concluzia că relația dintre partidele noastre a devenit mai încordată, mai neprincipială, mai incorectă, mai falsă.”
Ion Răducanu mai spune că UNPR a crezut în corectitudine, cinste și loialitate, dar a descoperit manifestări de trădare și de perfidie politică. Poziţia sa, adaugă el, se suprapune peste a majorităţii partidului – dragoste cu sila nu se poate, iar afirmaţia lui Liviu Dragnea – „O să discutăm să vedem ce parlamentari ar vrea să plece de la UNPR şi să vină la PSD” – nu lasă loc de interpretări. „Sofocle spunea că perfidia atrage perfidie. Aşadar, ne vom continua (singuri) drumul nostru, canalizându-ne eforturile pentru sprijinirea şi susţinerea celor care cred în noi, celor care au nevoie sinceră de noi, celor care sunt recunoscători sprijinului pe care l-am acordat până acum”, mai spune Ion Răducanu.
Acesta anunță că, în săptămâna ce urmează, UNPR își va redefini „calea ” și își va reconsidera colaborarea preelectorală și postelectorală cu partidele politice angajate în alegerile locale. „Fiind un partid mic, dar cu putere parlamentară semnificativă, ne vom reconsidera poziția față de alegerea primarilor în două tururi, față de asigurarea majorității în Parlament la votarea principalelor proiecte legislative așteptate de români, de menținerea sau retragerea sprijinului politic pentru președintele Senatului, post deținut fără nicio legitimitate parlamentară, de ALDE”, anunță Ion Răducanu. Cu menșiunea că decizia va aparține forurilor statutare ale UNPR.
Ion Răducanu mai spune că UNPR are obligația să meargă mai departe împreună, „unit și responsabil, pe drumul deschis de președintele fondator Gabriel Oprea. O nouă voință unică, trebuie să blocheze orice voință de grup.”