Actul de inculpare a primului terorist-progresist. Document oficial al FBI

Actul de inculpare a primului terorist-progresist. Document oficial al FBI

În febra care a cuprins SUA la această oră, cea a ”salubrizării istoriei” prin demolarea statuilor unor personalități care brusc au devenit controversate, a avut loc un incident ieșit din comun, despre care Evenimentul Zilei a fost singurul care a scris din presa românească: un tânăr a fost prins și arestat după ce a încercat să pună o bombă la soclul unui monument confederat. Arestat pentru alte acuzații decât cele de terorism – deși Patriot Act permitea acest lucru – cazul a fost tratat cu seriozitate de autoritățile din Houston. Andrew Schneck riscă între 5 și 40 de ani de închisoare și plata unei amenzi de 250.000 de dolari.

Contextul evenimentelor

 

Evenimentul a venit într-un moment fierbinte. Orașul texan Houston este și el cuprins de lupta pentru demolarea statuilor, monumentelor care comemorează luptătorii confederați din Războiul Civil din anii 1861-1865. El a fost arestat sâmbătă, 19 august, după o zi agitată. În oraș fusese un miting al militanților ”antifa” care cer demolarea monumentului Spiritul Confederației, susținând că el îi onorează pe cei care au luptat pentru menținerea afro-americanilor în sclavie. În cursul nopții, mai multe monumente au fost vandalizate, inclusiv o statuie a lui Cristofor Columb, cea mai recentă țintă a progresiștilor care îl consideră pe descoperitorul Americii drept cel care a adus colonizarea și teroarea peste nativii americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

E o atmosferă de natură să-i potențeze pe frustrații care simt nevoia să participe la aceste evenimente de-a dreptul istorice. Andrew Schneck este unul dintre cei care consideră că lucrurile nu se schimbă după voia sa destul de repede.

Câteva cuvinte și despre monumentul care urma să fie ținta atentatului. Este vorba de o statuie a ”generalului” Dick Dowling, de fapt un locotenent în armata confederată (avansat maior la sfârșitul războiului) care a condus trupele sudiste în bătălia de la Trecătoarea Sabine. Statuia a fost ridicată în 1905 și are înscrise pe soclu numele celor căzuți în acea luptă. Patron de saloon texan, erou de război și apoi inițiator al primei firme de petrol din Texas, Dowling este un icon al comunității irlandeze, țară de unde a emigrat. În fiecare an, la acest monument se organizează o festivitate a irlandezilor. Totuși, fiind considerat ”apărător al sclaviei”, municipalitatea a schimbat deja numele străzii ”Dowling” din Houston și se discută schimbarea și numelui școlii botezate în memoria eroului local. Evident, tensiunea e majoră în jurul memoriei lui Dick Dowling.

Astăzi vă prezint documentul prin care FBI cere - și i se aprobă – punerea lui Andrew Schneck sub învinuire. Este o premieră, atât ca faptă înscrisă într-un context care a trecut de mult granița violențelor verbale cât și ca încadrare juridică.

 

”Sunt agent special FBI”

 

Plângere penală referitoare la fapte petrecute pe 19 august, în comitatul Harris, Southern Texas, inculpatul fiind acuzat de ”tentativă de distrugere voluntară a unei proprietăți care a primit asistență financiară federală”.

Informațiile au fost strânse de agentul special FBI Patrick Hutchinson și date judecătorului Stephen Smith, de la o instanță din Houston, Texas. Acesta din urmă a decis arestarea și inculparea tânărului.

Descindere la casa lui Andrew Schneck

Iată fragmente din declarație:

”Sunt agent special la Biroului Federal de Investigații, detașat de către divizia Houston la Forța de Intervenție pentru Combaterea Terorismului, din care mai fac parte agenți FBI, ofițeri ai Departamentului de Poliție Houston, adjuncți ai șerifului din comitatul Harris, agenți speciali ai Secret Service.” În continuare agentul FBI spune că datele pe care urmează să le prezinte au fost strânse de el, de colegi de-ai săi, unele din surse directe, altele fiind informații oferite de terți. Astfel el consideră că din toate aceste date apare necesitatea inculpării lui Andrew Cecil Earhart Schneck, născut la 25 septembrie 1991, pentru infracțiunea sus-numită.

Din relatarea agentului FBI reiese că în seara de 19 august, în jurul orei 23.05, Tamara Curtis, paznic al Houston Parks, l-a observat pe Andrew îngenuncheat în tufișurile de lângă statuia generalului Dowling, aflată în mijlocul Parcului Hermann. Curtis l-a întrebat pe Andrew dacă lucrează pentru municipalitate, dar acesta nu a răspuns. Paznicul i-a cerut să iasă din boscheți și atunci a văzut că are două cutii din care ieșeau niște fire.

Rugat de paznic, Schneck a lăsat jos cutiile, dar a luat o sticlă cu un lichid transparent și a băut o gură. Imediat a scuipat pe jos și apoi a vărsat restul sticlei. Curtis a observat atunci că la firele din cutie este legat un ceas și atunci a anunțat poliția.

Până să ajungă polițiștii și specialiștii în pirotehnie, Curtis l-a întrebat pe suspect dacă vroia să distrugă statuia. El ar fi spus: ”Da. Nu-mi place tipul ăsta!”

Nitroglicerină și HMTD

 

Specialiștii criminaliști au verificat în teren lichidul vărsat din sticlă și au spus că e probabil vorba de nitroglicerină, un exploziv foarte puternic. Într-un tub de aluminiu era un praf alb, identificat ca fiind probabil HMTD (hexamethylen triperoxid diamin, un explosiv cu rol de inițiator al încărcăturii de nitroglicerină).

Substanțele au fost ridicate pentru probe mai aprofundate.

Pirotehniștii au concluzionat că dispozitivul (ceas, fire legate la un detonator artizanal, baterie și explozivi) putea produce distrugeri.

Interogat de agenți, Schneck a spus că mai are materiale explozive acasă. Părinții săi au două case în Houston, una dintre ele fiind locuită de tânăr. Mama sa, Cecily Earhart Horton a spus că acolo fiul ei ”face experimente chimice”.

Întrerup firul declarației agentului FBI pentru câteva date culese despre Andrew Schneck. Este student la Chimie, pasiunea sa fiind tocmai materialele explozibile. A fost arestat în 2013, după ce a fost prins cu astfel de materiale. Atunci avea acasă tot ce îi trebuia pentru a produce gaz lacrimogen și iritant. Materialele au fost distruse și atunci prin două explozii controlate. În 2014, a făcut o înțelegere cu procurorii și a putut fi lăsat ”sub supraveghere”. Dintr-un document oficial legat de condițiile probațiunii reies amănunte interesante. Schneck a fost lăsat să-și termine studiile, dar nu putea folosi substanțe cu potențial exploziv în afara laboratorului din școală. Nu a avut voie să discute cu nimeni, nici măcar online, despre astfel de materiale. Probațiunea i-a fost ridicată în noiembrie 2016.

Mama sa este o reputată specialistă în arte plastice, membră a consiliilor directoare a mai multor fundații și muzee. Mare parte din averea lor provine din galeria de artă deținută de Cecily Horton.

 

Detonări controlate

 

Acasă la suspect au fost găsite alte materiale explozive, detonate controlat de pirotehniști, pe 20 august.

Declarația agentului se încheie cu explicarea implicării FBI în acțiune: parcul Hermann a fost reconstruit cu bani federali.

Nu există informații că Andrew Schneck ar face parte din vreo organizație sau că avea în plan să producă și alte distrugeri, dar plângerea penală a fost făcută după o audiere scurtă și după multă muncă în teren, pentru depistarea și anihilarea materialelor periculoase.

Pentru presa texană, colegii de liceu ai lui Schneck au spus că a fost un copil singuratic, preocupat de probleme sociale. Și-au amintit un episod din liceu, când Schneck a publicat un manifest, o scrisoare deschisă adresată ”fetelor populare”. El spunea atunci că aceste fete sunt victimele iubiților lor, care le tratează ca pe niște obiecte de decor și se oferea să le fie partener, pentru a le arăta cum trebuie tratată o femeie.