Actualizări în Codul Rutier pentru cei care merg pe biciclete și trotinete. Regulile, obligatorii

Actualizări în Codul Rutier pentru cei care merg pe biciclete și trotinete. Regulile, obligatorii Trotinete electrice. Sursa foto: Dreamstime.com

Executivul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care Codul Rutier a fost modificat, introduse fiind reguli noi pentru utilizatorii de biciclete și trotinete electrice.

Mai exact, potrivit noilor reglementări, vor fi supuse testelor de alcool și droguri și persoanele care se deplasează cu bicicleta sau trotineta electrică.

Codul Rutier. Bicicliștii și cei de pe trotinete, testați cu etilotestul

Astfel, sunt introduse criterii referitoare la obligația legală a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic să fie testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau concentrația de alcool în aerul expirat

„Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat”, prevede noul articol din Codul Rutier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situațiile în care bicicliștii și cei de pe trotinetă pot fi opriți:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii trei ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.
Bicicliști

Bicicliști. Sursa foto: Pixabay

Mai clar, se introduce în Codul Rutier și opțiunea ca identificarea prezenței substanțelor psihoactive în organismul unei persoane să fie efectuată și în laboratoarele specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române, care sunt acreditate în acest sens, sau în unitățile sanitare publice acreditate și autorizate pentru astfel de analize, în conformitate cu normele metodologice stabilite de Ministerul Sănătății.

Aceștia au dreptul de a solicita o a doua testare

După cum arată noile prevederi introduse în Codul Rutier, dacă concentrația alcoolică în aerul expirat este de până la 0,10 mg/l alcool pur, persoana în cauză are dreptul să ceară un al doilea test după un interval de 15 minute, dar nu mai târziu de 20 de minute de la prima măsurare.

În acest caz, rezultatul celei mai scăzute concentrații de alcool pur în aerul expirat este relevant din punct de vedere legal.

Etilotest, Codul Rutier

Etilotest. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Noile modificări din Codul Rutier includ și reguli pentru utilizarea dispozitivelor video. Astfel, Poliția Română este autorizată să proceseze datele de monitorizare a traficului rutier, colectate de administratorii drumurilor publice la nivel județean și local, prin intermediul echipamentelor tehnice instalate pe traseele pe care le gestionează.

Această inițiativă completează Legea 383/2022, care deja introdusese aceleași reguli pentru drumurile de interes național prin sistemul informatic E-SIGUR.

În plus, se propune și extinderea metodelor de constatare a contravențiilor în ceea ce privește circulația pe drumurile publice, prin introducerea unei proceduri prin care participanții la trafic pot semnala incidente de condus agresiv observate în înregistrări video sau audio-video, potrivit antena3.ro.

Revista presei