Actorul Constantin Chiriac într-un turneu de teatru și poezie, în SUA și Canada

Actorul Constantin Chiriac într-un turneu de teatru și poezie, în SUA și Canada

Institutul Cultural Român din New York organizează patru evenimente de teatru și poezie românească, în SUA și Canada, în luna februarie, care îl au ca protagonist pe Constantin Chiriac. Turneul nord-american se va desfășura sub genericul „Un actor despre Marele Teatru și rolurile sale! Poezia Teatrului și Teatrul Poeziei!" Un amplu recital liric de poezie religioasă, care selectează poeme din trei secole de istorie a poeziei române.

Primul eveniment va avea loc la sediul ICR NY, sala Auditorium, pe 11 februarie, de la ora 19.00. La sediul ICR NY, Constantin Chiriac va interpreta fragmente din rolurile pe care le joacă în spectacole de la Sibiu („Lecţia”, de Eugène Ionesco, “Oedip”, după Sofocle, „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, "Turandot”, de Carlo Gozzi, „Lulu”, de Frank Wedekind, “Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett, „Moi, Rodin”, de Patrick Roegiers, „Trei surori”, de A.P. Cehov, „Othello”, de William Shakespeare, „Idiotul”, de F. Dostoievski). 

De asemenea, între 10 şi 13 februarie, cât va fi la New York, Constantin Chiriac va avea numeroase și importante întâlniri profesionale. Actorul și directorul general al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu se va întâlni, la sediul Drama League, cu directorul executiv, Gabriel Shanks, directorul artistic, Roger Dantforth, și directorul comercial, Toby Banks; cu președintele Brooklyn Academy of Music (BAM), Joe Melillo; cu Jorge Cacheiro, Chair of Pace School of Performing Arts. La Pace University, se va întâlnii cu studenții de la actorie și va susține un workshop. Apoi, vor urma alte întâlniri profesionale la Park Avenue Armory, cu Michael Lonergan, Producing Director; cu regizorul, scenaristul și actorul Neil LaBute. Pe 12 februarie, la New York, Constantin Chiriac este invitat de președintele Brooklyn Academy of Music (BAM), Joe Melillo, să participle la Opening Night, la Brooklyn Academy of Music (BAM), la piesa de teatru The Iceman Commet, de Eugene O'Neill (cu Nathan Lane în rol principal).

Vor urma două evenimente la Montreal, în Canada, în 15 februarie, după cum urmează: 13.30 - recital Domnule și frate Eminescu, urmat de proiecția video a fragmentelor din rolurile dlui Chiriac. De la ora 16.00,  va fi recital Metanie tie, Părinte (Biserica Buna Vestire). Evenimentele din Canada sunt realizate în colaborare cu Ala Mîndicanu, președintele Comunității Moldovenilor din Quebec.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Moncton, Canada, Constantin Chiriac va participa la semnarea acordului de înfrățire între Universitatea Moncton și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru următorii cinci ani, la o conferință organizată de Universitatea Moncton pentru studenții departamentului de Artă Teatrală, cu tema Growing Smart/Smart Growing. De asemenea, Constantin Chiriac va susține pentru studenții aceleiași universități un recital, în limba engleză, din operele lui Marin Sorescu și Carl Sandburg, pe data de 18 februarie, ora 10.30.

Constantin Chiriac este un veritabil ambasador al culturii și limbii române. A absolvit U.A.T.C.-ul la Bucuresti, în 1980, obtinând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat, după 1990, trei diplome în Management Cultural: la Agenția de Informații a S.U.A., în 1996, la Hull University în Marea Britanie (1998-1999), precum și la Virginia Commelty University Richmond, în 1999. Din 2006, este doctor în teatru cu teza „Poezia ca spectacol", susținută la Universitatea „Lucian Blaga" Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș. În anul 2008, i se acordă titlul de doctor honoris causa la Leeds Metropolitan University. Este director general al Teatrului Național „Radu Stanca" Sibiu, din anul 2000, iar din 1994, este președinte al Fundației „Democrație prin Cultură" din Sibiu și director general al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În perioada 2004 -2007, a fost vicepreședinte al Asociației „Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007". A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în peste 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat, se numară „Moromeții" (regia Stere Gulea) și „Croaziera" (regia Mircea Daneliuc).

Constantin Chiriac a fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000).  A obţinut de două ori premiul pentru „Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001).  I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003).

Este profesor universitar la Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga" Sibiu. Constantin Chiriac este, de asemenea, directorul Bursei de Spectacole de la Sibiu, președinte al Fundației Româno-Japoneze „Casa Prietenului" și secretar general al Fundației Româno-Suedeze „Rom-Swed-Aid" Sibiu - Stockholm.