ActiviAcasă. Top 10 cărți pentru copii. Bune și pentru videoteme, bune și înainte de somn!
- Florian Saiu
- 31 martie 2020, 06:27
Astăzi, la secțiunea ActiviAcasă de pe evz.ro, vă propunem un „Top 10” dedicat copiilor, mai mici sau mai mari. Fie că vreți să alunece ușor din lumea poveștilor în cea a viselor, fie că vreți să compensați întreruperea cursurilor școlare, „Top 10 cărți pentru copii” vă este alături.
Mai jos, Top 10 cărți pentru copii:
1. „O vară cu Isidor”, de Veronica D. Niculescu, Colecția Polirom junior Ediție ilustrată, vârsta recomandată: 10+
O fetiță de 13 ani din București se hotărăște să-l salveze pe condorul Isidor, cel mai bătrîn locatar de la Zoo Băneasa, după ce vede la televizor știrea despre moartea cimpanzeului, veteranul de până atunci al grădinii.
Dar ce te faci când reușești să eliberezi o pasăre care nu mai știe să zboare? Fetița aduce condorul acasă, unde îl ascunde o vreme, și descoperă lucruri fascinante despre el. Apoi cei doi fug împreună la Sinaia.
Prietenie, libertate, visuri
La munte, în locul care seamănă cu casa de demult a condorului, ea speră să-l învețe să zboare din nou și să-l elibereze cu adevărat, în timp ce legătura dintre ei devine tot mai puternică. O poveste despre prietenie, libertate și visuri.
2. „Momo” de Michael Ende, Colecția Polirom junior
Vârsta recomandată: 10+, traducere din limba germană de Yvette Davidescu
Un basm-roman,cu ilustrațiile autorului „Spune-mi… ce este de fapt timpul?”
La marginea unui oraș, printre ruinele unui vechi amfiteatru, își găsește adăpost Momo, o fetiță cu un talent neobișnuit, pe care îl folosește să-și ajute prietenii: când copiii și oamenii mari vorbesc cu ea, necazurile fug, certurile se topesc, iar imaginația prinde aripi.
Cine-a furat timpul?
Dar într-o zi, pe nesimțite, o organizație fantomatică a unor terifianți „domni cenușii” preia controlul asupra orașului, furîndu-le oamenilor timpul. Doar Momo are puterea să li se opună, iar cu ajutorul maestrului Hora și al ciudatei lui broaște-țestoase Casiopeea călătorește dincolo de hotarele timpului pentru a le descoperi secretele întunecate.
3. „Visătorul”, de Ian McEwan, Colecția Polirom junior
Vârsta recomandată 8+, traducere din limba engleză și note de Dana Crăciun
Peter Fortune trăiește la granița dintre vis și realitate. El trece prin aventuri fantastice, trăiește în trupul bătrânei sale pisici și al unui copil răutăcios, se luptă cu o păpușă rea care s-a trezit la viață și caută răzbunare, găsește într-un sertar plin cu fleacuri o cremă care-i face pe oameni să dispară.
Îndrăgostire
În cele din urmă se trezește, copil de unsprezece ani, în trupul unui adult și începe cea mai mare aventură a vieții: se îndrăgostește.
4. „Sylvie și Bruno”, de Lewis Carroll, Colecția Polirom junior
Vârsta recomandată: 12+ lustrații de Harry Furniss, traducere din limba engleză și note de Veronica D. Niculescu
Romanul Sylvie și Bruno împletește două povești: una se derulează în lumea reală, iar cealaltă într-un tărâm de vis. Fermecător și doldora de momente fanteziste, poezie și jocuri de cuvinte, el descrie aventurile bizare ale fraților Sylvie și Bruno în Țara Basmelor.
Pentru copii și adulți
La granița dintre realitate și vis se naște o poveste originală, care nu se aseamănă cu nimic - nici măcar cu Alice în Țara Minunilor. Sylvie și Bruno, cel din urmă roman al lui Lewis Carroll, publicat pentru prima oară în 1889, îi poate bucura deopotrivă pe copii și pe adulți.
5. „Harun și Marea de Povești”, de Salman Rushdie, Colecția Polirom junior
Vîrsta recomandată 12+ Traducere din limba engleză de Dana Crăciun
Într-o lume îndepărtată, cu magicieni și animale vorbitoare, un băiețel de doisprezece ani încearcă să-i redea tatălui său darul povestirii și să aducă la viață Marea de Povești.
Ce portret!
„Războinicul era și el o apariție neobișnuită. Părul lung și lins îi era prins într-o coadă groasă ce-i atârna pînă la brâu. Fața îi era vopsită în verde, buzele îi erau stacojii, ochii și sprâncenele negre-negre, iar pe obraji avea dungi albe. Costumul de luptă mătăhălos, format din apărătoare de piele și pernițe groase la umeri și coapse, îl făcea să pară și mai mare. Iar forma sa fizică și îndemânarea la mânuitul sabiei erau mai presus de orice văzuse Harun până atunci...”.
6. „Ascultă-l pe Findus”, Seria Pettson și Findus de Sven Nordqvist, Colecția PanDA, Editura Pandora M
Minunat ilustrată, seria Pettson și Findus a înregistrat vânzări de peste 6 milioane de exemplare și s-a tradus în 44 de limbi. În Suedia și peste tot în lume, această serie este un adevărat fenomen. Oricine a auzit de bătrânul fermier Pettson și de tovarășul său, motanul Findus cel vorbăreț.
Arhitectul scriitor
Findus știe să facă aproape orice. Dar oare Pettson știe la fel de multe? Urmărește-l pe Findus în timp ce-l pune pe Pettson la tot felul de încercări, care mai de care mai năzdrăvane. Însă la un lucru Pettson se pricepe mai bine decât oricine. Bineînțeles!
Sven Nordqvist s-a născut în 1946 în Helsingborg, iar desenul și pictura au fost dintotdeauna pasiunile lui. Nordqvist a mai lucrat ca arhitect, profesor și grafician. În 1983, a câștigat concursul de cărți ilustrate pentru copii al Editurii Opal, cu Agaton Öman și alfabetul.
Tortul de clătite
Următoarea lui carte, Tortul de clătite, a însemnat nașterea personajelor Pettson și Findus. N-a fost gândită ca o serie de cărți de la început, dar bătrânul și motanul lui i-au fermecat pe cititori, și astăzi sunt printre cele mai îndrăgite personaje din cărțile pentru copii suedeze.
7. „MOG învaţă alfabetul”, de Judith Kerr, Colecția PanDA, Editura Pandora M
De-a lungul acestei aventuri, Mog se întâlnește cu Dragoni în întuneric și cu un Jaguar căruia îi place Jeleul. M vine de la Mog, dar, spre uimirea simpaticei pisici, și de la Marele Șoarece-Monstru din visul ei. Să ne distrăm alături de Mog! Pentru adorabila pisică buclucașă, petrecerea pentru ziua de naștere a lui Debbie înseamnă o aventură printre literele alfabetului!
Fuga de naziști
Judith Kerr s-a născut la Berlin. A plecat din Germania împreună cu familia în 1933 pentru a scăpa de Partidul Nazist ajuns la putere și s-a stabilit în Anglia. A studiat la Școala Centrală de Artă și mai târziu a lucrat ca redactor pentru BBC. În 2012, a fost numită Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), iar în 2016 a primit Premiul Booktrust pentru întreaga sa activitate literară.
Judith a continuat să scrie și să ilustreze cărți pentru copii până în ultima clipă. S-a stins din viață pe 22 mai 2019, la aproape 96 de ani. De aceeași autoare, în colecția PanDA au apărut: Mog, pisica uitucă, Mog și bebelușul, Mog și Iepurilă, Mog și vulpile, Mog la veterinar, Mog și bunicuța, Prostioara lui Mog, Foca domnului Cleghorn, Crăciunul lui Mog, Tigrul care a venit la ceai, Mog în întuneric, Mog învață alfabetul, Adio, Mog, Coada Katinkai și La plimbare cu mami.
8. „Elmer, Rose și Super El”, de David McKee, Colecția PanDA, Editura Pandora M
Editura Pandora M a publicat de curând în colecția Panda cea de-a optsprezecea carte din îndrăgita serie Elmer – Elmer, Rose și Super El. Elefănțelul multicolor împlinește anul acesta 31 de ani de când prima lui aventură a fost publicată în Marea Britanie și continuă să-i încânte pe copiii din întreaga lume cu povești amuzante despre imaginație, prietenie și curaj.
Un bunic de o sută de ani
În povestea Elmer, Rose și Super El, Rose și elefanții roz îl sărbătoresc pe Bunicul, care împlinește o sută de ani. Aniversarea ia o turnură neașteptată când Bunicul rămâne izolat în vârful unei stânci periculoase. Rose se grăbește să aducă ajutoare. Se pare ca cel mai indicat ajutor este chiar Super El!
9. „Șoriceii doamnei Marlowe”, de Frank Asch, colecția Povești ilustrate, Corint Junior
Doamna Eleanor Marlowe pare o cetațeană liniștită, care respectă legea, însă ea trăiește o viață dublă. În timpul zilei, lucrează la Biblioteca de pe Strada Torcăielilor, alături de alte pisici, dar seara se întoarce acasă, unde găzduiește pe ascuns o familie de șoricei. Secretul doamnei Marlowe pare bine păzit, pâna când… într-o bună zi, locotenentul Manx și sergentul Baxter, doi ofițeri ai Securității din Ținutul Pisicilor, își fac apariția la ușa ei și o acuză că adăpostește șoareci.
Un monstru cu maniere
Oare va reuși descurcăreața bibliotecară să păcălească Securitatea din Ținutul Pisicilor și să-și salveze familia de șoricei de la un deznodământ tragic? Sau are frumoasa pisică un secret și mai întunecat, și mai ascuns? Chiar este doamna Marlowe amabila tăinuitoare de șoricei care pare a fi? Ori este, de fapt, un monstru cu maniere care are un plan sinistru, acela de a-și îngrășa micii prieteni fugari pentru a-i putea devora apoi unul câte unul?
10. „Câinele care a salvat lumea”, de Ross Welford, colecția Smart Age, Corint Junior
După ce se împrietenesc cu o savantă excentrică aflată incognito în orașul lor, Georgie și Ramzy devin parte a unui nou și captivant experiment VR: o versiune 3D a viitorului! Între timp, o epidemie fatală amenință viața câinilor de pretutindeni, iar Mister Maș, mult iubitul prieten patruped al lui Georgie, se îmbolnăvește și el.
Este doar începutul unui lung șir de încurcături. Cât de curând, Georgie, Ramzy și Mister Maș trebuie să se angajeze într-o misiune crucială: aceea de a salva de la moarte toți câinii de pe planetă și, probabil, întreaga omenire!