Columbia a început să elibereze pașapoarte cu opțiunea de gen "X", pentru persoanele care se identifică ca fiind ”fără sex”.
Acte de identitate pentru transgenderi Decizia a fost luată pentru a respecta diversitatea de gen. Columbia este una dintre primele țări din America de Sud care a luat deja această decizie.
În martie 2022, o instanță columbiană a decis că cetățenii acestei țări au dreptul de a-și alege genul, fie el, masculin sau feminin. De asemenea, columbienii mai pot opta pentru a treia posibilitate ”fără gen”.
În prezent, regulile privind acte de identitate emise de Columbia prevăd că persoanele se pot declara bărbat sau femeie. După această decizie, cetățenii columbieni se pot declara ”fără gen”, adică nici femei, dar nici bărbați.
”Ministerul de Externe recunoaște diversitatea genurilor”, a declarat Andrea Garzon, un oficial din cadrul Serviciului de Pașapoarte.
De la pronunțarea acestei sentințe, 26 de persoane au optat pentru a face această schimbare pe cărțile de identitate. Au fost și cereri care au vizat modificarea înscrierilor pe certificatele de naștere, potrivit datelor oficiale.
Columbia, care are o populație de 50 de milioane de locuitori. Țara se alătură altor țări care permit această opțiune, precum Australia, Pakistan, Nepal, Noua Zeelandă, Germania, Argentina, Statele Unite și Mexic.
Dezbateri aprinse și în România. Acte de identitate pentru transgenderi
La mijlocul anului 2021, în țara noastră a existat o dezbatere legată de sexul sau genul, din cărțile de identitate.
Pe noile documente, în loc de ”sexul” persoanei care deține un astfel de document, scrie ”genul”. Acest fapt a stârnit abateri aprinse din partea apărătorilor valorilor familiei tradiționale.
Ministerul de Interne susține că introducerea genului X nu este obligatorie la nivelul UE. De asemenea, în HG-ul care stabilește conținutul cărții electronice de identitate se prevede expres două opțiuni pentru gen: F pentru feminin, respectiv M pentru masculin.
”Alegerea noastră pentru gen în loc de ”sex” vine dintr-un regulament al UE care se aplică direct pe teritoriul nostru. La nivel european s-a stabilit însă că elementele distinctive cum ar fi sexul se aplică legislația națională. La noi ea spune clar că există doar sexul masculin (M) și feminin (F). Nu există o decizie aprobată în acest sens, dar opțiunile merg către schimbarea termenului ”gen” cu ”sex”.”, a declarat Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției pentru Evidența populației din MAI.