Israelul nu este de acord cu acordul semnat de Turcia și Libia care croieşte un coridor din limitele maritime ale celor două state și deschide potenţial calea explorării acolo de petrol şi gaze. Deși se opune tratatului, ce delimitează frontiera maritimă în estul Mediteranei, este puţin probabil ca oficialii israelieni să declanșeze un conflict cu Ankara. Declarația menită să liniștească spiritele a fost făcută de ministrul de externe israelian, Israel Katz, citat de Reuters.
Un alt stat nemulțumit de acord este Grecia, un aliat apropiat al Israelului, care are mai multe dispute cu Turcia. Antena a calificat acordul ca absurd deoarece nu ține cont de prezența insulei grecești Creta, amplasată între coastele Turciei şi Libiei.
Guvernul israelian nu a făcut nici un comentariu public asupra înțelegerii dintre Turcia și Libia, dar prim-ministrul Benjamin Netanyahu se va duce în Grecia săptămâna viitoare pentru a consolida planurile cu Atena şi Cipru de a construi o conductă submarină pentru exportul gazelor naturale din Israel în Europa.
Oficialii ciprioți au precizat că într-o discuție cu președintele statului lor, premierul Netanyahu ar fi declarat că acordul maritim trebuie condamnat ca „ilegal”.
Declarațiile ministrului israelian de externe au fost făcute în acest context, când a fost solicitat să confirme anunţul cipriot, ministrul de externe a declarat: „Aceasta este poziţia oficială a Israelului. Dar nu înseamnă că trimitem nave de luptă pentru a ne confrunta cu Turcia”.
Într-un interviu la Canalul 13 de televiziune israelian, Katz a spus că în timp ce preşedintele turc Tayyip Erdogan este un adversar, el nu crede că Israelul şi nici membrul NATO Turcia caută un conflict.
„Nu avem nicio dorinţă şi nici Turcia nu are dorinţa unei confruntări cu Israelul”, a declarat el.