Un proiect de protocol la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar a fost ratificat joi.
România acordă sprijin militar Republicii Moldova
Prin acest proiect, România va acorda sprijin Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii.
România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în operațiunile militare din cadrul coalițiilor sub auspiciul OSCE, NATO, ONU sau UE. Prin acest acord, relaţiie politice bilaterale sunt un factor ce contribuie indirect la creşterea nivelului de asigurare a securităţii statului nostru pe continentul european.
Aceasta constituie un important aspect în dezvoltarea relaţiilor politice bilaterale şi un factor ce contribuie indirect la creşterea nivelului de asigurare a securităţii statului nostru pe continentul european.
Cu ce va ajuta România Chișinăul
Prin acest acord, se stipulează sprijinul logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență.
Scopul celui de-al doilea Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, are ca scop central ajutorul logistic ți cel al serviciilor.
În comunicatul pentru presă se menționează că „una dintre prioritățile Armatei Naționale este creșterea nivelului de participare efectivă a Republicii Moldova în misiuni și operații internaționale de menținere a păcii în scopul consolidării securității și stabilității”.
Militari români și moldoveni, misiune comună
Pentru început, vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA), 20 de militari moldoveni, iar România o să acopere o parte din cheltuieli.
Protocolul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, a fost votat de 60 de deputați.
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României prezintă o opertinitate de consolidare a relațiilor de colaborare pe termen lung, care sunt în conformitate cu legislația națională și corespund normelor dreptului internațional.