Acord provizoriu scenariști-studiouri, la Hollywood

Acord provizoriu scenariști-studiouri, la Hollywood

Scenariștii de la Hollywood și studiourile au ajuns la un acord provizoriu, pentru a pune capăt grevei.

Scenariștii și actorii în grevă au ajuns la un acord „excepțional” cu studiourile, ceea ce le-ar putea permite să se întoarcă la lucru, scrie InsidePaper.

Acest progres ridică speranța că actorii aflați în grevă pot ajunge, de asemenea, la un acord cu studiourile pentru a pune capăt unui impas de luni de zile în care producția de film și televiziune a fost în mare parte oprită, ceea ce a costat economia californiană miliarde de dolari.

Sindicatul scriitorilor din America (Writers Guild of America - WGA) și Asociația americană a profesorilor de film (American Motion Picture Teachers Association - AMPTP) au confirmat un acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce au cerut greviștii de la Hollywood

Mii de scriitori de film și televiziune au ieșit în stradă la începutul lunii mai având câteva cereri, printre care se numără o mai bună remunerare a scriitorilor, recompense mai mari pentru crearea unor emisiuni de succes și protecție împotriva inteligenței artificiale.

Aceștia s-au adunat în număr mare în fața unor birouri, inclusiv Netflix și Disney, și li s-au alăturat actori la mijlocul lunii iulie, lăsând terenurile de la Hollywood goale, terenuri care erau în mod normal foarte aglomerate.

Sindicatul actorilor SAG-AFTRA a felicitat WGA, lăudând „puterea incredibilă, rezistența și solidaritatea de pe liniile de pichetare”. În timp ce negocierile dintre studiouri și scenariști nu au dat roade în ultimele săptămâni, un nou sentiment de urgență pare să fi intrat în joc în ultimele zile.

Scenariștii susțin că salariile lor nu au ținut pasul cu inflația, iar ascensiunea streaming-ului a diminuat drepturile reziduale pe care le câștigă atunci când un serial la care lucrează devine de mare succes.

Cât costă greva

Studiourile au oferit o mai mare transparență în ceea ce privește cifrele de audiență din streaming, fără a se oferi însă să revizuiască modul în care sunt calculate plățile reziduale.

De asemenea, scenariștii au cerut limitarea utilizării inteligenței artificiale, de care se tem că ar putea fi folosită pentru a-i înlocui parțial în generarea viitoarelor filme sau scenarii de emisiuni, ceea ce le-ar diminua și mai mult salariile.

Actualul blocaj de la Hollywood costă economia Californiei 2,1 miliarde de dolari, iar greva WGA este semnificativ mai lungă decât greva scenariștilor din 2007-2008, care a durat 100 de zile și a costat economia Californiei 2,1 miliarde de dolari. Chiar dacă acordul cu scenariștii va fi finalizat, greva actorilor va continua.