Acord nuclear cu Iranul: întâlnire dificilă la Viena

Europenii, China și Rusia au început, miercuri, să caute împreună cu Iranul un teren de înțelegere cu privire la programul nuclear al republicii islamice.

Este un prim summit după lansarea unei proceduri împotriva Teheranului, acuzat că a încălcat acordul nuclear din 2015. Calificată de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov „șansa pentru a opri escaladarea înainte să fie prea târziu”, reuniunea are loc la Viena, în cadrul comisiei mixte prevăzută de acordul nuclear.

În conformitate cu mecanismul de soluționare a litigiilor prevăzut în acord, părțile trebuie să încerce să găsească o soluție înainte de a decide dacă o vor depune miniștrilor afacerilor externe.

Lipsa de conciliere poate duce la restabilirea de către Consiliul de Securitate a ONU a tuturor sancțiunilor care au fost ridicate prin acordul de la Viena.

Ședința este prezidată de Helga Schmid, specialist în dosarul iranian pe lângă Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, scrie AFP. Pe lângă Iran, la masă se află reprezentanți din China, Rusia, Regatul Unit, Franța și Germania.

Acordul istoric de la Viena a fost amenințat serios după ce Statele Unite ale Americii l-au denunțat unilateral în 2018.  Teheran, sufocat de sancțiuni, a răspuns renunțând la mai multe din angajamentele sale din cadrul acordului.

Europenii consideră că încălcările decise de autoritățile iraniene nu sunt „încă  ireversibile” . Până în prezent, Iranul a declarat că va continua să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), permițând inspectorilor să aibă acces la instalațiile nucleare declarate.

„Cu toții avem interesul de a salva acordul, astfel încât inspectorii să își poată continua activitatea în Iran”, a declarat un diplomat.  Dar negocierile dintre Iran, europeni, China și Rusia nu au „nicio dată de încheiere” și „suntem încă departe de un rezultat”, nu a fost stabilit un calendar, a spus el.

La jumătatea lunii februarie, Iranul a declarat că este gata să anuleze total sau parțial măsurile luate pentru a se dezangaja de acord, doar dacă Europa oferă asigurări cu privire la unele avantaje economice „semnificative”.

În ianuarie 2019, europenii au creat un mecanism de troc numit Instex pentru a eluda sancțiunile americane impuse Iranului prin evitarea folosirii dolarului. Instex va funcționa ca o „cameră de compensație” care să permită Iranului să continue să vândă petrol și să importe alte produse în schimb. Până în prezent, nu a favorizat nicio tranzacție.

Iranul solicită în special achiziții de petrol pentru a limita impactul economic al sancțiunilor americane. În schimb, Teheran ar putea „cel puțin să-și înghețe stocurile de uraniu”, a spus diplomatul.

În prezent, Teheran produce uraniu îmbogățit la o rată peste pragul de 3,67% stabilit prin acord și nu mai îndeplinește limita de 300 de kilograme impuse stocurilor sale de uraniu îmbogățit.

Acordul din 2015 oferă Iranului ridicarea unei părți a sancțiunilor internaționale în schimbul garanțiilor destinate să demonstreze natura exclusiv civilă a programului său nuclear.