Acord Sarkozy - Merkel pentru salvarea Greciei

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au reuşit, după negocieri-maraton, să ajungă la o poziţie comună asupra modalităţilor de salvare a Greciei și de rezolvare a crizei datoriei care afectează Zona Euro.

După șapte ore de discuții, purtate azi noapte, Berlinul și Parisul au ajuns la un acord în privința salvării Greciei. La negocieri a fost prezent și preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, notează agențiile de presă, citând o sursă din delegația franceză. Soluția la care s-a ajuns urmează să servească drept bază discuţiilor summit-ului liderilor zonei euro, care are loc azi, la Bruxelles.

Nici Preşedinţia franceză, nici Cancelaria germană nu au dorit să dea un comunicat cu privire la acordul stabilit, notează Agerpres. Modalităţile de participare a creditorilor privaţi ai Greciei la un nou plan de ajutor era subiectul cel mai disputat între Paris şi BCE, pe de o parte, şi Berlin, de cealaltă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertiza ieri că situaţia din zona euro este foarte serioasă, iar un eşec la summit-ul de azi ar putea avea grave consecinţe economice pe plan global. Euro nu este în pericol Preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a declarat, înainte de începerea summit-ului, că este improbabilă introducerea unei taxe bancare, luată în considerare pentru ajutorarea Greciei, informează Reuters.

În plus, Juncker a precizat că ”nu este exclusă” intrarea parţială în incapacitate de plată a Greciei. ”Nu poate fi exclusă niciodată o asemenea posibilitate, dar trebuie făcut totul pentru a evita acest lucru”, a spus oficialul european. Pentru a risipi temerile din ultima vreme, Juncker a ținut să sublinieze că ”euro nu este în pericol” , în pofida puternicelor turbulenţe provocate de criza datoriei în ultimele săptămâni, și că va rămâne ”o monedă stabilă”.

„O condiţie prealabilă indispensabilă”   Acordul franco-german reprezintă o „condiţie prealabilă indispensabilă” în atingerea unui compromis european, la Bruxelles, cu privire la noul plan de ajutorare a Greciei pentru a pune frână crizei în zona euro, a estimat purtătoarea de cuvânt al guvernului francez, Valerie Pecresse, citată de AFP.

„Se impune un consens, care trebuie să fie cât mai larg posibil, iar piatra de temelie a acestui consens a fost evident construirea unei poziţii comune”, a afirmat  Pecresse, într-o intervenţie la postul de televiziune France 2, fără a dezvălui detalii cu privire la conţinutul acestui acord.

Întâlnire cu Istoria, la Bruxelles

Ea a subliniat, totodată, că este foarte important că Berlinul şi Parisul sunt „mână în mână” la summitul de  de la Bruxelles. „Cuplul franco-german este la o nouă întâlnire cu Istoria, la o întâlnire cu dificultăţile şi în lupta contra crizei”, a spus purtătoarea de cuvânt a executivului francez, refuzând să dezvăluie chiar şi cel mai mic detaliu din acordul de compromis la care au ajuns noaptea trecută preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel.

Întrebată despre ipoteza unei taxe bancare pentru a forţa participarea sectorului privat în planul de salvare a Greciei, aceasta s-a limitat să spună că un „număr de piste sunt examinate” şi că Parisul şi Berlinul aşteaptă să-şi dezvăluie propunerile în faţa partenerilor lor europeni. CITIȚI ȘI:

  • FMI: Zona euro nu are un plan coerent pentru criza datoriilor
  • Zona euro, în suferinţă. Care este salvarea?
  • Criza Zonei Euro: Germania cere Italiei să treacă la austeritate
  • Roubini, profetul crizei: Zona euro ar putea dispărea în cinci ani. VEZI argumentele