Acoperământul Maicii Domnului. Rugăciunea care se rostește în această zi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută în popor sub denumirea de „Pocroave”, este o sărbătoare care ne reamintește prin rugăciune, smerenia ajutând la întărirea credinței.

Acoperământul Maicii Domnului, un semn al ocrotirii

Sărbătoarea își are originea de la un eveniment miraculos care s-a petrecut în secolul al X-lea, în biserica Vlaherne din Constantinopol. Mai exact, în timpul unei slujbe, Sfântul Andrei și ucenicul său Epifanie au fost martorii unei apariții divine. Maica Domnului s-a arătat credincioșilor, întinzându-și acoperământul, vălul, peste ei, ca un semn de ocrotire.

Maica Domnului a apărut în mijlocul bisericii, a îngenuncheat și, cu lacrimi pe chip, a rămas în rugăciune pentru o perioadă îndelungată. Se spune că, după această apariție a Maicii Domnului, orașul a fost salvat de suferință.

În România, primele biserici dedicate Acoperământului datează din secolul al XVIII-lea, iar sărbătoarea a fost trecută în calendar în anul 2017.

Tradiții și superstiții în această zi de sărbătoare

Acoperământul Maicii Domnului are o seriei de tradiții și interdicții. De exemplu, astăzi nu se lucrează pământul deoarece trebuie lăsat să se odihnească pentru a fi fertil la anul.

Este evitată prinderea focului, deoarece poate atrage ghinionul. Nici rufe nu e permis să se spele deoarece apa este considerată sacră în această zi, iar cusutul atrage spiritele rele. Tot astăzi nu trebuie să dai cu  împrumut nimic pentru că poate atrage lipsuri în gospodărie tot anul.

Tradiția mai arată că e bine să se țină post, pentru a fi feriți de rele, boli și dușmani. Credincioșii care postesc mănâncă numai covrigi cu apă sau ceai. Tot astăzi e bine să pomeniți cei morți.

Acoperământul Maicii Domnului, un semn al ocrotirii. Sursa foto. Arhiva EVZ

Rugăciunea care se rostește de acoperământul Maicii Domnului

De acoperământul Maicii Domnului credincioșii pot rosti aceastărugăciune:

„O, Maica Domnului, acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi.

Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău. Ajută-ne să ne păstrăm credința și să ne îndreptăm pașii pe calea cea dreaptă. Amin”.