Statisticile oficiale publicate luni relevă un fapt şocant: numărul de cetăţeni ruşi care trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns la 19,2 milioane în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani, recesiunea afectând puternic puterea de cumpărare a familiilor din Federaţia Rusă.
Aceste cifre ale Rosstat ilustrează dublul efect pe care l-a avut asupra nivelului de trai al ruşilor criza cauzată de prăbuşirea cursului la petrol şi sancţiunile occidentale decise pe fondul războiului din Ucraina, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin şi-a construit popularitatea pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta împotriva sărăciei.
Anul trecut, în jur de 19,2 milioane de ruşi, adică 13,4% din populaţie, au trăit cu venituri inferioare pragului fixat de guvern în funcţie de un “coş de produse indispensabile”. În 2014, numărul acestor persoane se ridica la 16,1 milioane (11,2% din populaţie), ceea ce înseamnă o creştere cu 20%. În al patrulea trimestru al lui 2015, pragul fixat era de 9.452 de ruble (123 de euro).
Ca în fiecare an, vârful a fost atins în primul trimestru, când numărul de cetăţeni ruşi consideraţi săraci a ajuns la 22,9 milioane, adică 15,9% din populaţie. În trimestrul patru, urmând tendinţa sezonieră obişnuită, numărul celor aflaţi sub pragul de sărăcie a fost de 14,5 milioane, adică 10% din populaţie.
Această tendinţă se explică prin creşterea spectaculoasă a preţurilor provocată anul trecut de criza monetară, cu o prăbuşire a rublei, precum şi de embargoul instituit de Kremlin asupra majorităţii produselor alimentare occidentale, ca represalii la sancţiunile europene şi americane în contexul crizei ucrainene.
La începutul săptămânii trecute, preşedintele Putin a anunţat, hodoronc-tronc, că obiectivul forţelor armatei ruse în Siria a fost “în linii mari îndeplinit” şi a ordonat retragerea celei mai mari părţi a contingentului rus din Republica Arabă Siriană.
Moscova a început la 30 septembrie anul trecut o campanie de lovituri aeriene în Siria în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad.