Nu sunt niște cifre scoase din burtă sau umflate în așa fel încât să declanșeze panica. În epidemiologie se pot face astfel de predicții pornind de la R0- Rata de bază a reproducerii (basic reproduction number). Această rată de bază a reproducerii reprezintă numărul mediu de noi infecții contractate de la un singur bolnav.  Cu cât este mai mare, cu atât boala este mai periculoasă, iar numărul victimelor crește.

De exemplu, pentru gripa comună, R0 variază între 0,9 și 2.1, în timp ce pentru gripa spaniolă care a declanșat o pandemie în perioada 1918-1919 (omorând între 50 și 100 de milioane de oameni), această rată a variat între 1,4 – 2,8, cu o medie de 2.  Care este rată de bază a reproducerii în ceea ce privește coronavirusul nu știm cert până acum și nici nu vom afla prea curînd pentru că Republica Populară Chineză nu este cea mai transparentă țară din lume. Organizația Mondială a Sănătății a făcut, însă, o estimare, iar cifrele preliminare sunt înfricoșătoare, între 1,4 și 2,5, un sfert  din cazuri fiind grave. Gradul de transmitere de la om la om nu este încă clar.

Jonathan Read, un expert din Marea Britanie în transmiterea și dinamica bolilor infecțioase, susține, în lucrarea redactată împreună  cu patru colegi, că R0 pentru coronavirus  va fi mult mai mare- între 3.6 și 4.0.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE