O explozie a unui gazoduct a antrenat o întrerupere a electricităţii în întreaga Sirie, au anunţat luni miniştri citaţi de agenţia oficială siriană de presă Sana, iar unul dintre ei denunţă un ”act terorist”.
Ministrul Electricităţii a anunţat că explozia, care a avut loc duminică seara la un gazoduct în apropiere de Damasc, a ”antrenat o întrerupere a curentului electric în toată Siria”, aflată în război de la sfârşitul lui 2011, potrivit Sana, citată de AFP.
Sistemul de electricitate din Siria se bazează pe furnizări de gaze naturale şi de păcură, scrie stirileprotv.ro.
”Explozia gazoductului între zonele Adra şi al-Dhamir este consecinţa unui atac terorist”, a declarat ministrul Petrolului şi Resurselor Miniere Ali Ghanem, fără să ofere vreun alt detaliu, potrivit News.ro.
Sana a publicat imagini cu un incendiu care, scrie ea, a cauzat explozia gazoductului şi imagini în care apare o conductă din care lipseşte o porţiune, deasupra unui crater adânc.
Gazoductul arab traversează Egiptul, Iordania, Siria şi Libanul.
Unele centrale electrice au fost rebranşate până la urmă, iar electricitate a fost fost furnizată unor infrastructuri vitale, au anunţat autortăţile, anunţând luni dimineaţa că electricitatea va fi furnizată din nou treptat în mai multe provincii.
SUA analizează în continuare explozia de la un gazoduct din Siria, însă incidentul pare să poarte caracteristicile autointitulatei grupări Stat Islamic (ISIS), a declarat luni emisarul american pentru Siria, James Jeffrey. Explozia, produsă la gazoductul Arab Gas Pipeline, care a provocat luni o pană de curent pe întreg teritoriul Siriei, a fost rezultatul unui „atac terorist”, transmite presa siriană citând o declarație a ministrului sirian pentru energie. „Analizăm în continuare, însă este aproape sigur că a fost o lovitură a ISIS”, a declarat Jeffrey pentru jurnaliști la Geneva, înaintea începerii discuțiilor mediate de ONU privind o nouă Constituție în Siria, scrie Rador.
Acest incident este ultimul dintr-o serie de presupuse atacuri vizând infrastructuri publice de energie.
Guvernul sirian a acuzat în ianuarie faptul că scafandri au plasat explozivi pe conducte din mare ale rafinăriei Banias, însă pagubele cauzate nu au antrenat oprirea operaţiunilor.
Războiul din Siria, care a început în 2011, s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi a cauzat deplasarea a jumătate din populaţia de dinainte de război. Regimul a pierdut controlul asupra principalelor câmpuri petrolifere, iar veniturile din hifrocarburi s-au prăbuşit.