O navă de croazieră bulgară care transporta peste 140 de pasageri a lovit un zid de beton aflat în albia fluviului Dunărea, în Austria. Incidentul a avut loc târziu, pe 29 martie, în orașul Aschach an der Donau, din nordul Austriei, a anunțat sâmbătă poliția locală.
11 persoane au fost rănite pe nava de croazieră bulgară
În urma impactului navei de croazieră bulgare cu zidul de beton, 11 persoane au fost rănite și au fost transportate la spital. Alte șase au suferit răni mai puțin grave, care nu au necesitat tratament la spital.
Nava plecase de la Passau, un oraș german de la granița cu Austria, dar mai jos pe râu, la ieșirea din camera unei ecluze, „brusc, nava nu a mai putut manevra”, iar prova dreapta și pupa stânga s-au proptit în zidurile de beton ale ecluzei, spunea comunicatul.
Comandantul secund al navei, care fusese la cârmă în timpul incidentului, „a apăsat comutatorul de urgență, după care electronica a pornit din nou”. Apoi a putut să conducă nava și să o scoată din ecluză.
Nava a fost ulterior andocata la chei, iar serviciile de urgență au fost anunțate.
Cauza pierderii direcției este neclară
Cauza exactă a pierderii temporare a direcției este neclară. Nava și-a putut continua călătoria către Linz, Austria. Coliziunea a fost legată de o defecțiune a comenzilor electronice ale navei, a indicat o declarație a poliției austriece.
După ce nava a lovit zidurile ecluzei, „al doilea căpitan al navei, care ținea cârma în acel moment, a apăsat imediat comutatorul de urgență, după care partea electronică a pornit din nou și membrul echipajului a reușit să conducă nava afară din ecluză”, a declarat poliția. Aceasta a adăugat: „După verificarea navei, s-a dovedit că electronicele au funcționat din nou, după ce comutatorul de urgență a fost resetat, motiv pentru care nava și-a putut continua călătoria”.
O întrerupere a curentului a avut loc și la Baltimore
În urmă cu o săptămână, o navă de containere a lovit un pilon al podului Francis Scott Key din Baltimore, producând prăbușirea unei secțiuni a structurii lungi de 2,5 km și ucigând șase muncitori în construcții.
Citând înregistratorul de date recuperat al navei container, oficialii au spus că, pe nava Dali, curentul s-a întrerupt pentru doar un minut și trei secunde în timp ce se apropia de pod, a raportat Sky News, dar acest lucru a fost suficient pentru ca a deveni inevitabilă coliziunea cu pilonul podului.
În 2023, în cel mai mare dezastru de pe Dunăre de mai bine de jumătate de secol, o ambarcațiune de croazieră a lovit și a scufundat o barcă mai mică , ucigând 25 de turiști sud-coreeni și doi membri ai echipajului. Căpitanul a fost condamnat la cinci ani de închisoare în Ungaria pentru rolul său în accident.
Fluviul Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa. Curge prin Europa Centrală și de Sud-Est, din Pădurea Neagră, la Marea Neagră. Navele de croazieră de pe râu atrag un număr mare de turiști în fiecare an.