Prin acceptarea propunerii PSD fără nici un bombănit public, Klaus Iohannis a dat o dibace lovitură electorală. România lui Cristoiu

Prin acceptarea propunerii PSD fără nici un bombănit public, Klaus Iohannis a dat o dibace lovitură electorală. România lui Cristoiu

Sincer să fiu, n-aveam de gînd să urmăresc atent mitingul de protest din 20 ianuarie 2018. Toate datele lăsau impresia unei ambiții de a crea imaginea de eveniment zguduitor, după care totul va fi altfel în țară, în lume și chiar și în Universul cunoscut de om, unul dintre acele evenimente care lasă o crestătură pe răbojul care e istoria unei ţări.

O propagandă prin nimic deosebită de cea meșterită pe vremuri de Leonte Răutu cu binecuvîntarea Preotesei Roșii, Ana Pauker, s-a scremut, timp de trei săptămîni, să umfle cu trompeta o manifestare TeFeListă de rutină, prin nimic deosebită de cele de pînă acum.

N-au fost lăsate să doarmă în pace nici cuvintele mari, unele inspirate din propaganda legionară, gen, Revoluţia generaţiei noastre, generației tinere, nu-i așa?, ca și cele legionare, ridicole la confruntarea cu viața, pentru că nu văd cum ar face parte din generația tînără multi matusalemicul Mihai Șora, tînăr pe vremea cînd nu se inventase televiziunea. Au venit apoi cunoscutele trucuri menite a face dintr- un amănunt un eveniment mediatic, potrivit vorbei De departe trandafir / De aproape borș cu știr.

Cum să mai atragi atenția doar cu ieșirea în stradă urmată de momentul de montaj literar artistic Aprindeți telefoanele la comanda mea!? Și atunci s-a născocit un grup pitoresc, alcătuit dintr-un franțuz fără căpătîi eșuat pe meleagurile noastre (curios, ca și în cazul pe drept deja uitatei Clotilde Armand, cum devin la noi vedete niște neica nimeni în țara lor), un orb și unul valid, pus să vină pe jos de la Cluj, într-un fel de ștafetă de protocol, amintind de cele născocite de Carol al II-lea pentru Serbările Restauraţiei din iunie 1940.

Locul de adunare a fost mutat din Piața Victoriei în Piața Universității, pentru a se putea bloca circulația și a da naștere unor incidente cu jandarmii, astfel încît fătucele gîfîinde de la televiziunile de ştiri să dea buzna în studiouri, strigînd, ca și cum ar fi fost în travaliu: Breaking news, incidente în Piața Universității!. Pentru a ridica tensiunea publică, înainte de miting, au fost distribuite hîrtiuţe cu manifeste în diferite locuri din Capitală, după modelul de distribuire a Scînteii ilegale înainte de Lovitura de stat de la 23 august 1944.

Ce mai încolo și încoace, dacă ai fi fost mai slab de inimă și n-ai fi știut că sergenții majori mesianici din Servicii nu ies cu fantezia dincolo de Drepți!, ai fi crezut că sîmbătă, 20 ianuarie 2018, seara, România va fi lovită de o Apocalipsă TeFeListă, în absența celei Meteorologice. Desfăşurarea manifestaţiei n-a sărit nici cu un milimetru peste hotarele unei acţiuni de rutină, în genul celor iniţiate de comuniştii ilegalişti (baluri, petreceri dansante, adunări) pentru ceea ce azi s-ar numi socializare.

La astfel de acţiuni, tinerii cizmari cu complexe față de femei, precum Nicolae Ceauşescu îşi găseau iubitele, croitorese, iar tinerele croitorese, cu coşuri pe faţă, bărbaţi de însurat. La comuniști și la legionari, viziunea politico- ideologică comună avea un rol afrodiziac. De data asta, cu toată strădania de a crea un eveniment mediatic, din punctul de vedere al interesului public rezultatul a fost nul și neavenit.Grăbite să reflecte manifestația, pentru că astfel s-ar fi trezit cu publicitatea de la multinaţionale tăiată, televiziunile de ştiri au căzut în bot în clipa cînd au dat să decoleze spre ratinguri cît de cît acătării.

Cu toate acestea, eu am urmărit atent manifestaţia. Am făcut-o dintr-un interes de analist. Am vrut să văd cît de spontan reuşeste o manifestare spontană să evite orice bombănit la adresa lui Klaus Iohannis. Din cîte se ştie, anunţul făcut de Klaus Iohannis că mai dă PSD-ului o şansă, acceptînd candidatura Vioricăi Dăncilă la funcţia de premier, a lăsat impresia unei reacții mînioase din partea unor grupuri TeFeListe. Grăbindu-se să reacţioneze mai înainte de a fi emis Ordinul pe unitate, ele au anunţat că sînt supărate pe TeFeListul numărul unu al ţării, purtătorul de geacă roșie, Klaus Iohannis. C-a fost un gest necugetat, făcut înainte de a se da Ordinul pe unitate, îl dovedeşte degringolada din zilele următoare. 

TeFeLiştii nu mai ştiau cum să-l pupe pe Klaus Iohannis pe buca de care-l muşcaseră critic. TeFeLiştii care se exprimă în scris sînt simplu de ţinut sub control. Mai greu e cu cei care se exprimă în stradă prin zbierete. Sînt tare curios cum se va aplica Ordinul pe Unitate în cazul TeFeLiştilor din stradă, mi-am zis, deşi prelucarea stradalilor de îndrumătorii TeFe-Liştilor pe facebook şi pe bloguri trebuia să mă convingă că eram curios degeaba.

Şi într-adevăr, aşa cum am bănuit, nu numai că niciunuia dintre miile (după unii zecile de mii, după alții, peste 60.000, după Digi 24, televiziunea fondată de Florian Coldea) nu i-a trecut prin cap să strige Hai la Cotroceni! sau măcar să poarte un carton cu o lozincă anti- Iohannis. Ca să vezi! O mișcare spontană care nu și-a îngăduit nici o spontaneitate! Din toate punctele de vedere, orice alt motiv decît acceptarea de către Klaus Iohannis a propunerii PSD nu era pentru ținerea protestului pe 20 ianuarie 2018. Legile Justiției sunt la CCR.

O mișcare cu adevărat spontană ar fi trebuit gîndită pentru zilele premergătoare deciziei CCR, ca factor de presiune din Stradă. Criza din PSD a făcut să nu mai avem Guvern împotriva căruia să se protesteze. Dacă ar fi fost un motiv de protest el ar fi trebuit să se refere la a doua Criză politică majoră provocată nitam-nisam într-un an de PSD și nu la slogane vagi, valabile și pe vremea lui Carol I, gen Vrem un viitor mai bun pentru copiii noștri!

Faptul că, deşi spontan veniţi la manifestare, TeFeLiştilor nici nu le-a trecut prin cap să fie supăraţi pe Klaus Iohannis, m-a convins că momentul de sîmbătă seara a făcut parte din lovitura electorală gîndită de Klaus Iohannis cu prilejul noii Crize din PSD. Umezi tot de fericire că TeFeListul număru unu al Patriei n-a făcut nici o scenetă de tip Traian Băsescu, liderii PSD s-au grăbit să-l potopească cu elogii pentru respectarea Constituţiei. Nu de dragul Constituţiei s-a purtat Klaus Iohannis astfel. Nu s-a purtat astfel nici de dragul stabilităţii politice şi, cu atît mai puţin, de teama de suspendare. S-a purtat astfel pentru că aşa i-a dictat interesul electoral. 

Prin întreaga sa prestaţie, Klaus Iohannis a mai făcut un pas serios către al doilea mandat:

1. A creat condițiile pentru un nou conflict între premier și președintele PSD. E mai mult decît suspect că Divizia Presă a lansat atacuri sălbatice la adresa Vioricăi Dăncilă, cerîndu-i lui Klaus Iohannis s-o refuze pe motiv de incompetență. N-o cunosc pe Viorica Dăncilă. Din punct de vedere al imaginii publice, nu-mi explic spectaculoasa campanie împotriva ei – nu văd deosebirea dintre ea și oricare dintre europarlamentarii noștri – altfel decît prin frăgezirea candidatei pentru a-i rămîne recunoscătoare lui Klaus Iohannis. Cei doi premieri PSD au luat- o razna față de Liviu Dragnea, nu neapărat pentru că ascultau de păsările din Pădurea Băneasa, ci pentru că la un moment dat au trecut de partea lui Klaus Iohannis. La fel s-ar putea întîmpla și cu Viorica Dăncilă. Klaus Iohannis a făcut un pas important în atragerea ei de partea Președinției prin desemnarea drept candidată în ciuda campaniei de presă care-i cerea s-o respingă.

2. Şi-a cîştigat simpatia unei mari părţi a electoratului PSD. Conştient de dezastrul celei de-a doua căderi de Guvern, acest electorat a văzut cu încîntare că preşedintele a mai dat PSD o şansă.

3. Şi-a cîştigat respectul nehotărîţilor şi al electoratului de Opoziţie, care merge la vot, prin poziția sa înțeleaptă într-o țară de politicieni care provoacă instabilitate din nimic. În condiţiile unui PSD iresponsabil, iată un preşedinte responsabil!

4. A lăsat să se adîncească în electorat imaginea dezastrului PSD. Orice ţîfnă prezidenţială ar fi abătut atenţia de la cea de a doua desemnare de către PSD a propriului Guvern. Din această lovitură electorală a făcut parte şi continuarea protestelor de stradă. Acestea sînt favorabile lui Klaus Iohannis, pentru că:

a) Lovesc imaginea guvernării PSD peste hotare. b) Ţin CCR sub presiune. c) Sînt un ghimpe în coasta PSD. d) Făuresc imaginea falsă de PSD căzut în sondaje.

Contrar presupunerilor din spațiul public, prin acceptarea propunerii PSD fără nici o scenetă, Klaus Iohannis a dat o dibace lovitură electorală.