Academician Doctor Farmacist Ovidiu Bojor, președintele onorific al Planta Romanica, a murit la vârsta de 98 de ani. El a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale.
Ovidiu Bojor este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.
Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile:
„Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”
A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință.
„Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat”. Drum lin!, a transmis Asociația Patronală „Planta Romanica”.
Ovidiu Bojor s-a născut pe 1 noiembrie 1924, la Reghin, județul Mureș. În 1968 a obținut titlul de doctor în farmacie cu teza: „Contribuții la studiul ciupercii claviceps purpurea”. Apoi, cu știinta de carte, cu talent și pasiune în cercetarea florei spontane medicinale, a ajuns departe, în lume, cu specializari în centre de renume precum Academia de Știinte și Institutul de Plante medicinale Sofia și Kazanlic, ori la Fabrica „Gedeon Richter”, Budapesta.
Devine cercetător științific recunoscut, din 1978 este secretar științific, expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industrială (ONUDI) și consilier științific la Centrul de Biotehnologii din București.
De-a lungul vieții sale a publicat mai multe cărți, printre care „Sănătate prin semințe, legume și fructe. Pledoarie pentru viață lungă”; „Plante și miresme biblice”; „Iubire, dragoste, sexualitate”; „Afecțiunile aparatului respirator. Terapii complementare”.
Patronatul „Planta Romanica”
Principala organizaţie a producătorilor şi prelucrătorilor de plante medicinale şi aromatice din România este Patronatul „Planta Romanica“. Acesta reuneşte 16 firme, printre care: Hofigal București, Dacia Plant, Fares Orăștie.
Ideea i-a aparţinut Acad. dr. farm. Ovidiu Bojor care a găsit denumirea sugestivă și plină de conţinut „Planta Romanica”. „Botezul” a avut loc în septembrie 2002, atunci când patronatul a căpătat personalitate juridică.