Academician Ilie Bădescu: “Armata duhovnicească” și sistemul de intervenție anti-COVID-19 își pot arăta împreună eficacitatea

Academician Ilie Bădescu: “Armata duhovnicească” și sistemul de intervenție anti-COVID-19 își pot arăta împreună eficacitatea

Tendință de aplatizare a curbei epidemiologice

Victor Roncea: Care este numărul acestei adunări care poate deveni o „armată duhovnicească” și la ce a lucrat Institutul de Sociologie al Academiei Române?

Ilie Bădescu: Pe lângă marea masă de persoane izolate dar care pot fi într-o împreună lucrare, la care ne-am referit, în ce privește problema pandemiei datele Institutului Național de Sănătate Publică ne arată la momentul discuției noastre (23 martie a.c.) că numărul de cazuri infectate atinsese cifra de 433 și probabil a crescut între timp. Față de cifra de circa 68 infectați câți erau pe 13 martie putem consemna o rată de răspândire destul de mare.

Iată graficul determinat de către Institutul Național de sănătate publică:

Ne puteți urmări și pe Google News

Aspectul curbei ar trebui să ne alarmeze. În realitate, dacă examinăm rata de creștere zilnică vom sesiza deja un efect de aplatizare a curbei epidemiologice, ceea ce arată efectul real și benefic al sistemului (de sănătate și de intervenție), altfel nu putem explica de ce de la o rată de creștere de 71% de la o zi la alta, în 11 martie, s-a ajuns la o rată de creștere de 18% de la o zi la alta în 23 martie (subliniez că rata de 200% de la prima zi a înregistrării primului infectat la a doua zi nu este relevantă dat fiind numărul mic de cazuri: 1 în prima zi și 2 în ziua imediat următoare, ceea ce a însemnat 1 la 1 anunțând riscul unei creșteri exponențiale).

În realitate, precum s-a precizat, calcularea ratelor de creștere zilnică ne arată că deja în dinamica răspândirii s-a instalat un efect de aplatizare a curbei epidemiologice, ceea ce este un fapt încurajator și el ne sugerează că sistemul de intervenție este relativ eficient. Prezentăm, pentru ilustrare, graficul ratelor de creștere zilnică a numărului de cazuri infectate (construit de către membrii grupului de analiză a efectelor pandemiei de la Institutul de Sociologie al Academiei Române).

Această curbă (vezi mai jos) ne spune că deși infectarea este prezentă și alarmantă, prin efectul de rază crescătoare a cercului celor infectați, totuși, de la o zi la alta, se înregistrează, în faza aceasta, un efect de „oboseală” socio-dinamică a valului pandemic, care anunță momentan tendința de aplatizare a curbei epidemiologice. Acest efect de aplatizare este, în opinia mea, parametrul care ne convinge, precum spuneam, de eficacitatea sistemului de intervenție, fiindcă altfel numărul de cazuri infectate s-ar menține la rate ridicate de creștere zilnică. Iată, în fine, și graficul nostru (construit de Stoica Daniela și Ilie Bădescu):

Fac precizarea că noi, la Institutul de Sociologie al Academiei, am făcut calcule pentru rata de răspândire și deci pentru gradul de izolarea socială induse de coronavirus pe țară și pe județe și am construit și hărțile corelative. Raportul este disponibil pentru instituțiile interesate și, în rezumat, va fi postat pe site-ul Institutului și al revistei Sociologia-azi.ro.