Academician Alexandrina Cernov, Cernăuți: "Dacă ne iau limba română din școală și din biserică, ne ucrainizează foarte ușor. E o perioadă mai grea decât cea dinainte de Marea Unire"
- Feri Predescu
- 26 octombrie 2018, 17:37
Peste 100 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, profesori, din România, Ucraina şi din Republica Moldova s-au adunat, la Constanța, pentru a prezenta lucrări și a vorbi despre Centenarul Marii Uniri în cadrul evenimentului "Marea Unire de la Marea Neagră". Academicianul Alexandrina Cernov, profesor la Universitatea din Cernăuți, a impresionat audiența, descriind, fără ocolișuri, “vremurile grele” prin care trec românii din Ucraina în anul Centenarului Marii Uniri.
Anul Centenarului Marii Uniri este sărbătorit de românii din Ucraina prin manifestări simple și camuflate față de autoritățile ucrainiene, potrivit academicianului Alexandrina Cernov, din Cernăuți. “În anul Centenarului, autoritățile ucrainiene au elaborat o lege a Învățământului prin care nu se mai permite predarea obiectelor în limba română în școlile din localitățile compact locuite de români și numai în limba ucraineană. Iar astăzi, Rada Supremă de la Kiev a votat legea pentru funcționarea limbii ucrainiene unde, pe lângă celelalte interdicții, se propune înființarea unei comisii lingvistice, cu inspectori lingvistici care, dacă ne prind că nu vorbim ucrainește în diferite instituții și chiar în magazine, ne vor amenda”, a spus academicianul Alexandrina Cernov.
“Ne aflăm pe un butoi de pulbere”
Istoricul literar Alexandrina Cernov consideră că ceea ce se întâmplă acum cu românii din Ucraina este mai grav decât în urmă cu 100 de ani. “Ne așteaptă vremuri grele. Vremuri care sunt mai grele astăzi decât cele premergătoare Unirii. Și asta în situația în care Ucraina se confruntă cu acest război.”
Din punctul ei de vedere, “ne aflăm, și acest lucru vreau să îl spun, pe un butoi cu pulbere”, făcând referire și la recentele declarații făcute de Vladimir Putin. “Și mai ales în legătură cu evenimentele declanșate de Patriarhul Bartolomeu care dă autocefalie și transformă Biserica Naționalistă Ucraineană, care era scindată, într-o biserică care va avea o putere foarte mare în Ucraina. Declarațiile lor sunt distrugătoare.”
Serviciul divin în limba română în 134 biserici din Ucraina
Renumitul academician, Alexandrina Cernov, a amintit că românii din Ucraina și-au ținut slujbele în cele 134 de biserici deoarece au ales să rămână sub jurisdicția Moscovei, a patriarhului Kiril, care le-a dat posibilitatea să facă serviciul divin în limba română. “Filaret al autocefalilor a declarat că în Ucraina, limba Bisericii va fi numai limba ucraineană. Ceea ce este foarte grav. Ne fură limba, ne fură școala și acum așteptăm ce o să fie cu Biserica. Însă preoții noștri spun că tare ne temem că va fi vărsare de sânge. În declarațiile lui, Putin a spus, “Rusia a apărat, în toată istoria, creștinătatea. Și dacă va fi atinsă în teritoriul Ucrainei creștinătatea, că se are în vedere Biserica supusă Moscovei, voi interveni și îmi voi apăra creștinii.” De aceea vă spun că situația este încordată, ne așteaptă vremuri grele.”
Bisericile românești din Ucraina vor cere să treacă la BOR
Academicianul Alexandrina Cernov și-ar dori păstrarea slujbelor în limba română în bisericile românești, spunând că este imprevizibil ce se va întâmpla în perioada următoare în Ucraina.“Dacă ne iau limba română din școală și ne-o mai iau din biserică, ne ucrainizează foarte ușor. Biserica Ortodoxă Română ar trebui să ne sprijine și să susțină limba română în biserica noastră”, a declarat ea. Din acest punct de vedere, Alexandrina Cernov bănuiește că „în momentul în care se termină tot procesul acesta, relația Constantinopol-Moscova-Kiev și limba în bisericile românești va fi înlocuită cu cea ucraineană, foarte multe sate vor cere Patriarhului Daniel să trecem la Biserica română. Sub BOR, ceea ce nu se va realiza ușor.” Iar declarațiile președintelui Rusiei privind biserica din Ucraina au fost făcute pentru că “Putin vrea nu numai Bucovina, vrea și România”.