Obiceiul șoferilor de a face acest gest în trafic este ilegal în România, iar cei care nu se conformează sunt sancționați cu amenzi destul de mari. Legea spune că sunt doar două situații în care acest lucru este permis. Cu toate acestea, șoferii apelează la această modalitate prin care semnalează anumite situații pe drumurile publice.
Legea reglementează clar când un șofer, aflat la volanul unui vehicul, în trafic, poate da flash-uri pentru ceilalți participanți. Chiar dacă intențiile sunt dintre cele mai onorabile, în cazul în care cel face așa ceva este în afara cadrului legal, riscă amenzi foarte mari, de până la 1.000 de lei.
Majoritatea șoferilor folosesc flash-urile pentru a-i avertiza pe ceilalți în legătură cu prezența poliției rutiere pe drumuri, a altor tipuri de controale sau pentru a semnaliza anumite situații neprevăzute. Sunt și dintre cei care, astfel, solicită permisiunea pentru a depăși în trafic.
Chiar și așa, conform secțiunii 16 din Legea privind circulația rutieră (StVO), acest lucru, flash-urile în trafic, este permis numai în două cazuri. Atunci când este o situație de urgență, pentru a-i avertiza pe ceilalți de pericol. Și, în al doilea caz, la depășiri, în afara zonelor construite.
„În afara intravilanului, depășirea poate fi anunțată cu semnale acustice sau luminoase scurte”, precizează legea.
Într-o astfel de situație, cei care apelează la flash-uri, trebuie să se asigure, conform legii că șoferii care se apropie din sens opus nu sunt orbiți de lumina intermitentă cu faza lungă. Flash-urile pot fi folosite pe autostradă, dacă șoferul unui vehicul care circulă pe banda din stânga nu observă că cel din dreapta intenționează să depășească. Într-un astfel de caz, orice folosire exagerată a luminilor ar putea fi interpretată drept constrângere și sancționată.
Drept urmare, cel care apelează la o astfel de procedură este bine să păstreze distanța regulamentară față de autoturismul din față și să aprindă luminile doar pentru scurtă vreme.
Legea pedepsește „micile înțelegeri” între șoferi
Legea nu permite șoferilor nici „micile înțelegeri” dint trafic, încheiate prin semnale intermitente cu luminile. Aceasta deoarece fiecare dintre cei implicați ar putea înțelege cu totul altceva decât a vrut să semnalizeze celălalt și s-ar putea produce evenimente rutiere. Un şofer a rămas fără permis din cauza neacordării de prioritate într-o intersecție, după ce aprimit semnale flash din partea unui alt conducător auto ce venea din sens opus. Şoferul a considerat că „are acceptul de trecere şi-a continuat deplasarea, iar autoturismul în cauză i-a apărut brusc în faţă”.
Fostul pilot de raliuri Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a comentat astfel de situații, precizând discuția este foarte lungă despre cine are sau nu dreptate.
„E o discuţie foarte lungă. Legal, nu are dreptate. Nu avea prioritate, la revedere, nu are ce face. Nu poate demonstra că i s-au făcut flashuri, dar şi dacă ar fi putut demonstra, era greu de dovedit că ăsta era motivul pentru care se făceau. Nu se poate contesta asta. Acum nişte ani, însă, erau nişte şmecheri cu maşini destul de stricate, lovite peste tot, care veneau în intersecţii unde aveau prioritate şi tu nu, îţi făceau semn să treci, şi când treceai intrau uşor şi te loveau.
După care ameninţau că se duc la poliţie, te lasă fără permis pentru neacordare de prioritate şi mai trebuia să le faci şi maşina. Şi cereau astfel nişte sume de bani, mult mai mari decât costul reparaţiilor, pe motiv că dacă se duce la poliţie te lasă fără carnet. Ei făceau asta intenţionat şi aveau locuri favorite. Te lăsau să ieşi din benzinării, de pe străduţe secundare, etc”, a precizat Titi Aur pentru DC NEWS.
Sancțiunile pe care le riscă cei ce încalcă legea
Legea prevede că acei șoferi care abuzează de flash-uri pe șosele pot fi sancționați cu amenzi de usturătoare şi suspendarea permisului de conducere. Aceștia sunt catalogați drept șoferi agresivi.
„Legat de flash-uri, a fost introdusă o prevedere care sancționează astfel de comportamente. În caz că facem o depășire, iar un alt șofer ne presează cu flash-uri, ar trebui să ne păstrăm calmul. Nu ar trebui să bruscăm comenzile mașinii, să ne continuăm depășirea, după care revenim pe prima bandă. Nu trebuie să dăm atenție celui din spatele nostru, deoarece atenția noastră trebuie să se concentreze asupra mașinii din fața noastră, pentru a evita orice pericol. Principala cauză a accidentelor este nepăstrarea distanței față de mașina din față”, a transmis Poliţia Română pentru Promotor.
Legea stabilește că un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, va fi sancționat chiar dacă produce sau nu un accident rutier. Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este amenda între 580 lei și 725 lei și suspendarea permisului de conducere. Lucrurile se agravează în cazul în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională fiind de până la 1 160 lei, conform Romania TV.