Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, prezent la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence, a explicat una din modalitățile prin care absorbția fondurilor europene poate fi îmbunătățită.
Astfel, aflăm de la Adrian Câciu că rata de absorbție poate fi îmbunătățită prin introducerea în flux a sistemului bancar ca și finanțator în avans față de stat.
Pentru a-și susține afirmația, ministrul Câciu a dat și câteva exemple. De exemplu, Ordonanța 18 promovată de Marcel Boloș facilitează absorbția fondurilor europene fiind vorba de finanțările pentru o serie de proiecte din programul operațional de competitivitate dar și din PNRR.
Adrian Câciu: „Avem mult de lucrat împreună cu sistemul bancar”
„Absorbţia fondurilor europene poate fi facilitată şi accelerată prin introducerea în flux a mediului bancar, a sistemului bancar, cu mai mult curaj decât a fost în trecut, practic introducerea în cadrul implementării ca şi finanţator în avans faţă de stat. Şi acest lucru s-a şi întâmplat.
Domnul ministru Boloş (fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş n.r) a promovat Ordonanţa 18 în acest an, atât pentru finanţarea unor proiecte din programul operaţional competitivitate, dar şi pentru finanţarea unor proiecte din PNRR. Pe de altă parte, este un început”, a explicat Adrian Câciu.
„Avem mult de lucrat împreună cu sistemul bancar şi mai ales cu mediul economic pentru a asigura până la urmă şi bancabilitatea companiilor care accesează fondurile europene şi pentru ca acestea să poată să aibă capitalul necesar şi activele necesare pentru a garanta investiţiile pe care le fac şi pe care le pun la dispoziţie prin fonduri europene", a spus Câciu la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence.
„Să prindem împreună curaj şi încredere între instituţiile statului”
Ministrul a ținut să precizeze că s-au derulat mai multe întâlniri cu principalii actori din sectorul bancar. Obiectivul întâlnirilor a constat în crearea cadrului prin care sistemul bancar să poată finanța în avans proiectele respective și ulterior să-și recupereze finanțările acordate de la stat.
„Deci practic e o schimbare din punctul meu de vedere, iar pentru asta avem încă mult de lucru. În ce sens? Să prindem împreună curaj şi încredere între instituţiile statului, între beneficiarii de proiecte şi în sistemul bancar. Iar nu în ultimul rând tot acest flux vine împreună cu fondurile de garantare şi atunci lanţul, ca să zic aşa, se închide", a subliniat Adrian Câciu.
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a punctat faptul că băncile sunt parte activă în implementarea fondurilor europene, iar rata de default pentru astfel de finanțări este foarte mică.
Gradul de absorbție a fondurilor europene trebuie să crească în acest an până la 94%
„Sunt active şi e şi o relaţie bună cu mediul financiar din România şi asta a constituit un avantaj. Este un lucru care scapă foarte mult în media, nu se pune accent: rata de default la astfel de finanţări este extraordinar de mică.
România, aşa cum este ea criticată de mulţi, are totuşi o rată de default foarte redusă faţă de provocările la care sunt supuşi cei care iau astfel de finanţare, ori asta trebuie să ne încurajeze. Asta înseamnă că gradul de risc al unei astfel de finanţări este mult mai redus decât în alte ţări europene şi drept pentru care avem tot contextul creat, nu mai ţine decât de noi să punem în pagină şi aplicare", a punctat Câciu.
Adrian Câciu anunța la începutul lunii precedente că rata de absorbția fondurilor europene a fost de 84%. Urmând ca până la finalul lunii septembrie procentul să crească până la 88%. În cadrul audierilor din Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Câciu a precizat că unul din obiectivele pe care și le-a propus constă în creșterea gradului de asorbție până la 94% până la finalul acestui an, potrivit cecar.ro.